Työelämä

Tartuntatauti­päivärahan saanti helpottuu – vaatimuksena laboratoriotesti ja terveydenhuollon toimijan todistus

Koronapotilas, joka on estynyt tekemästä ansiotyötään, voi saada jatkossa Kelan korvauksen ilman tartuntatautilääkärin määräämää eristystä. Tartuntatautipäiväraha korvaa ansiotulon menetyksen täysimääräisenä.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Lainmuutos koskien tartuntatautipäivärahaa tulee takautuvasti voimaan vuoden 2022 alusta. Se on parhaillaan eduskuntakäsittelyssä ja vahvistettaneen lähipäivinä. Muutoksen mukaan tartuntatautipäivärahan saamiseen riittää laboratoriotestillä todettu tartunta ja terveydenhuollon asiantuntijan suositus jäädä kotiin. Kotitesti ei riitä päivärahan saamiseen.

Aiemmin vaadittiin kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätös eristyksestä tai karanteenista.

Vielä ennen eduskuntakäsittelyä suunnitelmana oli, että suosituksen kotiinjäämisestä voisi antaa kuka tahansa lääkäri, mutta ei esimerkiksi työterveyshoitaja.

– Eduskuntakäsittelyn aikana sosiaali- ja terveysvaliokunnassa nousi esiin toive siitä, että todistuksen voisi antaa muukin taho kuin lääkäri. Tähän liittyen ollaan antamassa valtioneuvoston asetus, mahdollisesti tämän viikon perjantaina, kertoo neuvotteleva virkamies Eva Ojala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Altistuminen ei riitä korvauksen saamiseen

Korvausta voi saada myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja, jos lapsella on koronatartunta ja hän ei voi siksi mennä hoitoon tai kouluun. Pelkästään koronalle altistunut on oikeutettu tartuntapäivärahaan vain silloin, jos hän on saanut tartuntatautilain mukaisen vastaavan tartuntatautilääkärin tekemän päätöksen karanteenista.

Muutos turvaa niiden henkilöiden toimeentuloa, jotka jäävät palkatta pois ansiotyöstään koronatartunnan vuoksi mutta joita ei ole asetettu eristykseen. Osa työntekijöistä ja työnantajista on jäänyt viime viikkoina ilman korvausta, koska ruuhkien takia kaikkia tartunnan saaneita tai altistuneita ei ole voitu testata eikä määrätä eristettäväksi. Eristämismääräystä ei ole enää kaikilla alueilla myöskään nähty tarkoituksenmukaisena.

Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa työntekijälle ansionmenetyksen korvaamiseksi. Jos työntekijä saa palkan poissaoloajalta, päiväraha maksetaan työnantajalle.

Lääkäri, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja toteaa tartunnan ja määrittää tarpeen poissaololle

Tartuntatautipäivärahaa voi saada 1.1.2022 jälkeen alkaneesta poissaolosta. Säännökset ovat väliaikaisia, eli ne ovat voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Todistuksen tartuntapäivärahaa varten antaa julkisella tai yksityisellä puolella tai työterveyshuollossa työskentelevä lääkäri, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja. Todistuksesta tulee ilmetä, että luotettavasti todetun covid-19-tartunnan vuoksi ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisriskin takia.

Tartuntatautipäivärahaa maksetaan tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi ja vain tähän liittyvän työstä poissaolon ajalta. Sen saanti ei edellytä työkyvyttömyyttä. Jos sairaus pitkittyy, siihen sovelletaan voimassa olevia sairauspoissaoloa koskevia säännöksiä palkanmaksun ja sairauspäivärahan osalta.

 

Artikkelia on päivitetty 21.2. sen osalta, että myös muu terveydenhuollon toimija kuin lääkäri voi antaa todistuksen koskien tartuntatautipäivärahaa.

Lähteet: STM tiedote, EK

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje