Tämä sisältö vaatii tilauksen. Kirjaudu sisään jos olet tilaaja.
Lihavuusleikkaus voi olla pysyvä keino painonhallintaan
Suomessa tehtiin viime vuonna noin 1 600 lihavuusleikkausta. Jonotusajoissa ja hoitoon pääsyssä on suuria eroavuuksia.
Lihavuuden hoitokeinoista leikkaus on tehokkain. Sen avulla paino laskee keskimäärin 25 prosenttia, ja keskimääräinen laihtumistulos on 35–40 kiloa. Kaikilla leikkaus ei kuitenkaan tuo toivottuja tuloksia, tai paino palaa pian takaisin entisiin lukemiin. Nykyisin leikkaushoitoon yhdistetään usein lääkehoito.
Jotta Suomessa voisi päästä lihavuusleikkaukseen, painoindeksin pitää olla yli 40. Jos potilaalla on lihavuuteen liittyviä sairauksia, painoindeksi voi olla myös tätä alempi. Useimmiten edellytyksenä on myös leikkausta edeltävä painonpudotus.
Suomessa käytetyimmät menetelmät ovat mahalaukun ohitus ja mahalaukun kavennus. Leikkauksen jälkeen annoskoot ovat pieniä, koska kehoon ei mahdu suurta ruokamäärää kerrallaan.
Rasvaimua ei terveydenhuollossa käytetä lihavuuden hoidossa. Rasvaimulla ei voida vähentää vatsaontelon sisällä olevaa rasvaa, josta lähes kaikki lihavuuden aiheuttamat sairaudet johtuvat.
Leikkaus vaikuttaa perussairauksiin
Leikkaus tuo painon putoamisen lisäksi positiivisia muutoksia aineenvaihduntaan. Moni voi lopettaa diabeteslääkityksen, verenpaine ja kolesteroliarvot laskevat. Uniapneaoireet helpottavat useimmilla, ja syöpäriski vähenee.
Koska keho pyrkii pitämään saavuttamansa painon ja nälkähormoni ohjaa syömään, kestävä painonhallinta on vaikeaa. Leikkauksen tehon arvellaan perustuvan energian saannin vähenemisen lisäksi tämän suojamekanismin kumoamiseen. Elimistö ottaa uuden painon lähtöpisteeksi.
Lihavuusleikkauksen jälkeen voi ilmetä suolistovaivoja. Vitamiinien ja hivenaineiden sannista on huolehdittava – tämä koskee erityisesti B12- ja D-vitamiinia sekä rautaa ja kalsiumia. Säännöllinen ruokarytmi on tärkeä, jotta verensokeri pysyy tasaisena.
Lähteet: terveyskirjasto.fi sekä Paskat geenit? – Uutta tietoa ylipainon syistä ja sen hoidosta. Emilia Huvinen (Minerva Kustannus 2024)


Mitä mieltä? Kommentoi!