Palkansaajien työtapaturmien lukumäärä vähenee tänä vuonna noin 10–15 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna, ennustaa Tapaturmavakuutuskeskus.
Vahinkomäärien voimakasta pudotusta selittävät lähinnä alkukeväällä alkaneet koronan rajoitustoimet, joiden vaikutus etenkin palvelualalla on näkyvä. Alkuvuonna koronatilanne vaikutti myös tuotannon ja jalostuksen toimialoille.
Etätyöhön siirtyminen on osaltaan vähentänyt erityisesti työmatkalla tapahtuvia työtapaturmia. Lumeton alkuvuosi karsi niitä jo, kun ei tullut niin paljon liukastumisia.
Myönteistä kehitystä vain kuolemantapausten määrässä
Työtapaturmissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viimeisten 15 vuoden aikana ennen kuin nyt kuluvana vuonna.
Työpaikkatapaturmien eli työpaikoilla tai työliikenteessä sattuvien tapaturmien määrä on pysynyt jota kuinkin samana vuodet 2017–2019. Niitä on ollut vuosittain vähän yli 102 000. Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan tänä vuonna luku tulee olemaan noin 91 000.
Suurin osa työtapaturmista sattuu työtä tehdessä. Vuonna 2019 työmatkatapaturmia, esimerkiksi liukastumisia ja liikenneturmia, sattui työhön mennessä tai sieltä palatessa 24 000. Ennuste tälle vuodelle on 18 000.
Kuolemaan johtaneita työpaikkatapaturmia on kertynyt tänä vuonna 10. Viime vuonna kuolemia oli 15 ja edellisenä 18. Niissä on nähtävissä jonkin verran myönteistä kehitystä.
Sairauspoissaolot vähenivät
Valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön etätyösuosituksen vaikutusarvion mukaan sairauspoissaolot ovat vähentyneet etätyösuosituksen myötä yleisesti ainakin 30 prosenttia ja valtiolla lähes 50 prosenttia. Kuitenkin sairaana työskentely on jonkin verran lisääntynyt, kun työtä tehdään enemmän etänä.
Lähteet: Tapaturmavakuutuskeskus, Tilastokeskus
Mitä mieltä? Kommentoi!