
Ilmarisen tuoreen työuraindeksin mukaan vanhimmat työntekijät löytyvät fyysisesti kuormittavilta ja miesvaltaisilta kuljetuksen ja teollisuuden aloilta. Kuljetusalalla jopa 13 prosenttia työntekijöistä lähestyy eläkeikää eli on täyttänyt 60 vuotta. Teollisuudessa työskentelevistä, Ilmarisessa vakuutetuista 60 vuotta täyttäneitä on 10 prosenttia.
Samalla aloilla esiintyy merkittävästi enemmän työkyvyttömyyttä kuin asiantuntijatehtävissä: kuljetuksessa ja teollisuudessa työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus on kolmin-nelinkertainen asiantuntijapalveluihin verrattuna. Keskeisenä syynä ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet.
– On huolestuttavaa, että aloilla, joilla työntekijät ovat kaikista vanhimpia, kärsitään myös eniten työkyvyttömyydestä. Työn tulisi joustaa paremmin näillä aloilla työntekijöiden jaksamisen ja kunnon mukaan, toteaa Ilmarisen johtava asiantuntija Anssi Smedlund.
Työuran jatkaminen vanhuuseläkkeen jälkeen on yleistynyt laajasti eri aloilla, mutta kuljetuksessa ja teollisuudessa tilanne edellyttää erityistoimia työkyvyn ylläpitämiseksi. Jos tilanteeseen ei puututa, tuplapommin seuraukset näkyvät pian paitsi työvoimapulana myös kasvavina eläkemenoina.
Eläkkeelle jäämistä myöhennetään monilla aloilla
Eläkkeelle jäämisen lykkäämisen on yleisesti ajateltu olevan tyypillistä erityisesti asiantuntija-aloilla. Ilmarisen uuden työuraindeksin tilastot kuitenkin osoittavat, että eläkkeen siirtäminen myöhemmäksi on yleistä muillakin aloilla.
Ilmarisessa vakuutetuista työntekijöistä vuosina 2021–2024 eläkkeelle siirtymistä lykkäsivät eniten asiantuntijapalvelu- sekä tietotekniikka- ja viestintäalojen työntekijät. Näillä aloilla valtaosa työntekijöistä on asiantuntija-ammateissa.
Kuitenkin työntekijävaltaisilla aloilla, kuten hallinto- ja tukipalveluissa sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa, eläkkeen lykkääminen on lähes yhtä yleistä. Hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa eläkkeelle jäädään lähes yhtä myöhään kuin tietotekniikka- ja viestintäalalla. Vaikka hallinto- ja tukipalveluissa 84 prosenttia työskentelee suorittavassa työssä, silti 38 prosenttia jatkaa työssä vielä 6 kuukautta alimman vanhuuseläkeiän jälkeen ja jopa 8 prosenttia vielä 2 vuoden kuluttua.
Työnantajat voivat kannustaa ikääntyneitä jatkamaan töissä tarjoamalla esimerkiksi joustavia työaikoja. Eläkejärjestelmässä on myös kannustimia, joilla työuria pyritään pidentämään.
– Alimman vanhuuseläkeiän jälkeen työstä kertyy uutta eläkettä ja työntekijä saa lykkäyskorotusta 0,4 prosenttia jokaiselta lykkäyskuukaudelta, mikä nostaa pysyvästi eläkkeen määrää. On hienoa nähdä tilastoista, että kannustimet toimivat ja ihmiset jatkavat näin pitkään työssä alimman eläkeikänsä jälkeen, sanoo Ilmarisen vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi.
Mitä mieltä? Kommentoi!