Elinkustannukset ovat nousseet ja todennäköisesti jatkavat yhä nousuaan. Moni on huomannut, ettei palkka riitä kattamaan menoja entiseen malliin. On joko turvauduttava säästöihin, supistettava kulutusta tai hankittava lisätienestiä.
TTT-lehden avustaja kokeili alkuvuodesta puhelinmyyntityötä lisätuloja saadakseen. Hän kirjoitti kokemuksistaan jutun tähän lehteen.
Vaikka Aino Torkkolan kokeilu ei ollut onnistunut, yksittäisen kokemuksen perusteella ei luonnollisesti voi luoda koko kuvaa alasta.
Suomessa puhelinmyyjänä työskenteli Tilastokeskuksen vuoden 2021 lukujen mukaan hieman yli 6 000 henkilöä. Varmasti osa heistä saa myyntiä aikaiseksi ja sitä kautta ansiota. Myytävissä tuotteissakin on eroja. Pörssisähkön myyjä saattaa päästä lehtimyyjää helpommin juttusille ostajaehdokkaan kanssa.
Nuorten kesätyöt ovat olleet tiukassa tänä vuonna. Puhelinmyynti ja esimerkiksi siivousala tarjoavat kuitenkin edelleen nuorille ja kouluttamattomille mahdollisuuksia.
Siivousalaa säätelee yleissitova työehtosopimus, joten palkan saa sovitusti työtuntien mukaan. Puhelinmyyjällä ei ole TESiä turvana, ja silloin yrittäjäriski siirtyy käytännössä myyjälle. Tilipussi voi jäädä kovin kevyeksi, jos kauppa ei käy.
Tunnen pari nuorta, jotka kokeilivat puhelinmyyntiä. Kaupallisen alan opiskelija myi vitamiineja. Perehdytys työhön oli asiallinen ja työporukka mukava. Eettisesti ajatteleva nuori mies kuitenkin lopetti jo parin päivän jälkeen. Hän ei halunnut myydä tuotetta vanhuksille, jotka eivät selvästi ymmärtäneet, mitä olivat ostamassa.
Lukiolainen taas ehti myydä sähkösopimuksia pari viikkoa ennen lopettamispäätöstä. Vähänlaiset ansiot eivät motivoineet, eikä hänkään kokenut myyntityötä omakseen.
Työssä olevalle on ehkä kynnys hakea sivutyötä, vaikka lisärahalle olisi tarvetta. Asenne vaikuttaa siihen, mitä on valmis tekemään. Sivutyöhön turvautuminen voi aiheuttaa häpeää, kun ei pärjää palkallaan.
Ammatti ja osaaminen vaikuttavat luonnollisesti siihen, millaisia töitä on ylipäätään mahdollista saada. Joillain aloilla on tarjolla ylitöitä, mikä helpottaa rahapulassa.
Kilpailuasetelma voi estää lisätyöt toiselle saman alan työnantajalle. Varminta onkin keskustella asiasta esimiehen tai HR-osaston edustajan kanssa ennen työhakemusten laatimista.
Kirsi Väisänen on TTT-lehden päätoimittaja.
Tilaaja, lue myös Reilu kuukausi puhelinmyyntiä riitti
Mitä mieltä? Kommentoi!