61-vuotias urakoitsija hukkui, kun hän putosi paalutuskoneensa mukana siltatyömaalta mereen.
59-vuotias työntekijä jäi maansortuman alle rivitalon viemäritöissä.
57-vuotias koneenhoitaja puristui infrakuivaimen ja koneen runkopalkin väliin paperitehtaalla.
55-vuotias huoltomies kuoli kuljetuslavetin ajorampin kaaduttua hänen päälleen.
Kun vuosikausia seuraa kuolemaan johtaneiden työpaikkaonnettomuuksien ja työtapaturmien raportteja, herää väistämättä ihmettelemään, miksi uhrit ovat usein päälle 55-vuotiaita kokeneita ammattilaisia. Miehiä, jotka ovat aina osanneet hommansa ja aiemmin selviytyneet työhönsä liittyneistä vaaranpaikoista ehjin nahoin.
PITÄÄKÖ KOTIJOUKKOJEN ja työkavereiden siis huolestua joka kerta, kun keski-ikäinen mies astuu ovesta ulos? Ehkä pitää – ja ehkä ennen kaikkea keski-ikäisen (miehen) pitää itse havahtua.
Meidän jokaisen eläkeikä nousee ja työurien on määrä jatkua yhä pidempään. Fyysinen toimintakykymme kulkee toiseen suuntaan. Jalka lipeää helpommin, kun tasapaino vähitellen heikkenee. Se pätee jo alle 50-vuotiaisiin. Kun kurottaa käpäläänsä täpärässä paikassa niin kuin on kurottanut aina ennenkin, eräänä päivänä voi sitten mätkähtää maahan.
Myös kyky havaita yhtäkkinen uhkatilanne ja reaktionopeus heikkenevät hiljalleen. Viisikymppisen lihasmassa on pienentynyt jo 10 prosenttia parhaista päivistä. Paraneminen ja palautuminenkin vievät aina vain vähän kauemmin.
KUN TÄTÄ kirjoitan, mietin, teenkö karhunpalveluksen kaikille keski-ikäisille, jotka voivat kohdata ikäsyrjintää jo nytkin.
Nuoren työntekijän riski joutua työtapaturmaan on kuitenkin 50 prosenttia suurempi kuin vanhemmalla ja kokeneemmalla kollegallaan. Määrällisesti eniten työtapaturmia sattuu 20−24-vuotiaille.
Nykyisten 20−30-vuotiaiden työurat ne vasta pitkiä ovatkin. Jotta he jaksavat ja pysyvät mahdollisimman terveinä, heidänkin työolojensa pitää olla mahdollisimman riskittömiä ja terveyttä ylläpitäviä – niin henkisesti kuin fyysisesti. Turha siis kaivaa taistelupoteroita eri-ikäisten välille.
TOIVON, että meistä jokainen oppii pitämään itsestään huolta. Kunto ja työkyky koostuvat yksilöllisistä ominaisuuksista, ja niihin voi vaikuttaa missä iässä tahansa. Eikä työkyky ole oikeasti töissä vain yksilön vastuulla, ja sen fiksuimmat työnantajat ovat oivaltaneet.
Tukea ja välittää voi niin monella tavalla.
Työ Terveys Turvallisuus -lehti 4/2017, 30.8.2017, päätoimittaja Merja Karjalainen
Mitä mieltä? Kommentoi!