Lyhyet

Vuorotyö on yhteydessä yli 50-vuotiaiden rintasyöpäriskiin

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Vuorotyötä tekevillä yli 50-vuotiailla näyttäisi olevan suurentunut riski sairastua rintasyöpään. Yhteys havaitaan riippumatta siitä, kuuluuko työhön yövuoroja vai ei, tuore suomalaistutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella yli 50-vuotiaat vuorotyötä tekevät naiset sairastuivat rintasyöpään noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin naiset, jotka eivät tehneet vuorotyötä. Yhteys näkyi yli kymmenen vuoden seurannassa eikä selittynyt iällä, taloudellisella ja sosiaalisella asemalla, tupakoinnilla, painoindeksillä tai alkoholinkäytöllä.

Havainnot vahvistavat näyttöä vuorotyön ja rintasyöpäriskin yhteydestä ja vihjaavat riskin rajoittuvan yli 50-vuotiaisiin. Tutkimuksesta ei voi päätellä, mistä sairastumisriski johtuu, mutta taustalla saattavat olla vuorokausirytmin ja unen häiriintyminen sekä ravitsemukselliset seikat ja elintavat.

Tutkimukseen osallistui runsaat 33 000 työntekijää julkiselta sektorilta. He olivat keskimäärin 40-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Tutkimuksen aikana heistä 1 100 sairastui rintasyöpään.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje