Rannekanavaoireyhtymän pistoshoito voi tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää tai ainakin lykätä leikkaushoitoa.
Tutkimukseen osallistui 111 idiopaattista rannekanavaoireyhtymää potevaa keskimäärin 53-vuotiasta potilasta. Heidät satunnaistettiin saamaan joko 80 mg kortikosteroidipistos, 40 mg kortikosteroidipistos tai lumepistos.
Viiden vuoden seurannassa potilaiden kivuissa ja muissa oireissa ei havaittu eroja, mutta kortikosteroidipistoksen saaneet joutuivat turvautumaan leikkaushoitoon lumevalmistetta saaneita harvemmin. 80 mg kortikosteroidipistoksen saaneista 84 prosenttia tarvitsi leikkauksen, kun lumeryhmäläisistä leikattiin 97 prosenttia. Kortikosteroidipistoksen saaneet pärjäsivät noin kaksi kuukautta pitempään ilman leikkausta.
Havainnot ovat tervetulleita, sillä tätä ennen kortikosteroidipistoksen tehoa rannekanavaoireyhtymään ei ole selvitetty näin pitkässä tutkimuksessa. Aiemmat tutkimukset ovat olleet korkeintaan vuoden mittaisia.
Suomessa rannekanavaoireyhtymään sairastuu noin 5 prosenttia naisista ja 2 prosenttia miehistä. Se aiheuttaa puutumista peukalon, etusormen, keskisormen ja nimettömän alueella, mutta tuntemuksia voi olla myös muualla kädessä. Oireet vaivaavat etenkin öisin. Suomessa ensisijainen hoito on yölasta ja sen jälkeen kortikosteroidipistos. Jos muut hoidot eivät tehoa, vaikeissa tapauksissa turvaudutaan leikkaushoitoon.
Mitä mieltä? Kommentoi!