Lyhyet

Olkapään kiertäjäkalvosimen repeämä kannattaa leikata puolen vuoden kuluessa

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Kiertäjäkalvosimen repeämä syntyy tapaturmassa tai vähitellen hiertyen. Oireita ovat särky sekä yläraajan liikkeiden vajaus ja voiman heikkous. Varsinkin sivunosto ja uloskierto ovat voimattomat. Repeämät ovat yleisiä etenkin yli 50-vuotiailla.

Olkapään kiertäjäkalvosimen repeämiä ei aina tarvitse leikata, mutta silloin kun leikkaushoitoa tarvitaan, leikkaus olisi hyvä tehdä puolen vuoden sisällä vammasta. Yli vuoden odottelu voi lisätä uuden repeämän todennäköisyyttä, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 33 tutkimuksen ja 8 200 potilaan tiedot. Potilaat olivat keskimäärin 59-vuotiaita ja heitä seurattiin keskimäärin kolme vuotta.

Verrattuna kolmen kuukauden sisällä vammautumisesta leikattuihin uudet repeämät eivät olleet yleisempiä potilailla, joiden olkapää leikattiin 3–6 kuukautta vammasta. Myöskään olkapään toiminnassa, kivuissa tai muissa oireissa ei ollut eroja.

Eroja alkoi näkyä kuitenkin, jos leikkaus oli tehty vasta yli vuoden kuluttua vammautumisesta. Näiden potilaiden kiertäjäkalvosimet repesivät todennäköisemmin uudelleen.

Meta-analyysin tulosten perusteella kiertäjäkalvosimen repeämiä ei tarvitse leikata heti, mutta jos leikkaushoitoon päädytään, se kannattaisi tehdä puolen vuoden sisällä vammautumisesta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje