Lyhyet

Sydänsairaan kannattaa välttää pitkiä työviikkoja

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Tutkimuksen mukaan yli 55-tuntisia työviikkoja tekevät sairastuivat uuteen sydäninfarktiin noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin 35–40 tuntia viikossa työskentelevät. Tutkimukseen osallistui 967 työelämään palannutta sydänpotilasta, joista noin viidennes sai uuden sydäninfarktin keskimäärin kuuden vuoden seurannan aikana.

Pitkiä työpäiviä tekevät olivat usein miehiä ja heidän elämäntapansa olivat myös useammin epäterveellisiä. Muun muassa tupakointi, alkoholin käyttö ja vähäinen liikunta olivat heillä yleisempiä. He myös arvioivat työnsä stressaavaksi tai vaativaksi muita todennäköisemmin.

Tulokset kuulostavat uskottavilta, mutta niitä kannattaa tulkita varoen. Tutkimus ei ollut kovin suuri ja työviikkojen pituutta kyseltiin vain tutkimuksen alussa, minkä lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Jos havainnot kuitenkin varmistuvat lisätutkimuksissa, sydäninfarktin sairastaneiden kannattaisi mahdollisuuksien mukaan hiljentää työtahtia, jotta uuden infarktin riski pienentyisi.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje