Lyhyet

Hirsitehtaan suojaamaton konelinja kävi kalliiksi

| Teksti: Sanna Alajoki

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi hirsiä ja rakennusten puisia runkotolppia valmistavan Lameco LHT Oy:n ja sen edustajat sakkorangaistuksiin ja vahingonkorvauksiin. Yhtiön edustajat eivät olleet suojanneet Rantasalmella sijaitsevan tehtaan tuotantolinjan vaaranpaikkoja.

Yhtiön Rantasalmen tehtaalla oli otettu koekäyttöön konelinja, jossa oli ollut suojaamaton aukko sekä telojen ja hammaspyörien suojaamattomia nieluja. Kun työntekijä oli kävellyt konelinjan suojaamattomasta aukosta, hän oli jäänyt linjalla liikkuneen lankun puristamaksi.

Yhtiön toimitusjohtaja ja tehdaspäällikkö vetosivat siihen, että konelinjan suojia ei ollut vielä asennettu, koska tuotantolinjan käyttöönotto oli vasta koeajossa. He kertoivat, että tehdaspäällikkö oli aktiivisesti valvonut linjan koekäyttöä ja kaikki tarvittavat suojat olisi asennettu ennen konelinjan ottamista tuotantoon. Syytetyt vetosivat myös siihen, että tapaturmaan joutuneelle työntekijälle oli täysin selvää, että konelinjan aukkokohtaan ei saanut mennä.

Käräjäoikeus totesi, että konelinjojen on oltava suojattuna tapaturmat estävillä suojilla myös niiden koekäyttötilanteissa. Koeajovaiheessa konelinjan suojaamistarve korostuu, koska työnantajan on tällöin varauduttava myös yllättäviin tilanteisiin.

Oikeuden mukaan yhtiön edustajat syyllistyivät työturvallisuusrikokseen ja vammantuottamukseen, mutta heidän laiminlyöntinsä eivät ole erityisen vakavia tai moitittavia. Oikeus tuomitsi toimitusjohtajalle 50 päiväsakkoa, josta hänelle tuli maksettavaa 2 250 euroa. Tehdaspäällikkö sai 80 päiväsakkoa eli 3 200 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi yhtiön 5 000 euron yhteisösakkoon. Yhteisösakkoa määrättessään oikeus otti huomioon sen, että yhtiö on yrityssaneerauksessa ja sen toiminta on tappiollista.

Sakkorangaistusten lisäksi oikeus tuomitsi yhtiön ja sen edustajat yhteisvastuullisesti korvaamaan työntekijän oikeudenkäyntikuluja liki 4 000 euroa sekä tapaturmasta vahingonkorvauksia 19 000 euroa.

Tapaturma sattui keväällä 2015, ja Etelä-Savon käräjäoikeus antoi ratkaisunsa huhtikuussa 2017.

(Lähteenä Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje