Ajankohtaista

Rakennusalan yrittäjälle ehdollista vankeutta

| Teksti: Helinä Kujala

Vaasan hovioikeus on tuominnut rakennusalan yrittäjän 60 päivän ehdolliseen vankeuteen kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä. Lisäksi yrittäjän on maksettava yhteensä noin 15 000 euroa vahingonkorvauksia ja korvausta kärsimyksestä sekä 5 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Työnantaja oli palkannut ulkomaalaisia työntekijöitä, joille oli maksettu huomattavasti pienempää palkkaa kuin olisi kuulunut. He eivät esimerkiksi olleet saaneet ylimääräistä korvausta yli- ja sunnuntaitöistä. Palkka oli tullut usein myöhässä, eikä työntekijöille ollut kerrottu oikeudesta työterveyshuoltoon.

Kyse oli useista työntekijöistä, jotka olivat työnantajan palveluksessa lokakuun 2012 ja joulukuun 2014 välillä. Työntekijät eivät olleet osanneet suomea eikä ruotsia. Hovioikeus katsoi, että työnantaja oli taloudellista hyötyä saadakseen käyttänyt hyväksi työntekijöiden riippuvaista asemaa, puutteellista kielitaitoa sekä tietämättömyyttä suomalaisesta työlainsäädännöstä ja työntekijöiden oikeuksista.

Työsyrjinnässä on kyse siitä, että työntekijä joutuu esimerkiksi alkuperänsä tai kansalaisuutensa vuoksi huonompaan asemaan verrattuna siihen, mitä kyseisellä alalla yleisesti voidaan pitää hyväksyttävänä tai tavanomaisena. Kiskonnan tapainen työsyrjintä tarkoittaa, että työntekijä asetetaan huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai tietämättömyyttä.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 24.2.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje