Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut henkilöstövuokrausyrityksen toimitusjohtajan 20 päiväsakkoon työsyrjintärikoksesta. Työntekijän työsuhde henkilöstövuokrausyritykseen oli purettu koeajalla tämän terveydentilan perusteella. Työntekijä oli työskennellyt metallityöntekijänä käyttäjäyrityksessä, kunnes hän oli loukkaantunut työtapaturmassa.
Työntekijälle ei ollut teetetty työkyvyn arviointia, vaan työnantaja oli tehnyt ratkaisun vain terveyskeskuslääkärin arvion perusteella. Lääkäri oli suositellut hoitokeinona työnkuvan muuttamista.
Työntekijän työsuorituksessa ei työnantajan mukaan ollut moitittavaa vaan tämä oli hoitanut työnsä hyvin ja tunnollisesti. Käräjäoikeuden mukaan työsuhde olikin päätetty olettaen, ettei työntekijä kykenisi enää alkuperäiseen tehtäväänsä.
Sairauden mahdollinen pysyväluonteinen vaikutus työkykyyn tulee kuitenkin lähtökohtaisesti arvioida yhteistyössä työterveyshuollon kanssa ja työterveyshuoltolaissa mainitussa laajuudessa. Tässä tapauksessa asia olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt selvittää erityisen huolellisesti, koska työntekijä oli loukkaantunut työtapaturmassa.
Mahdollisuus vaihtoehtoisiin töihin on selvitettävä
Käräjäoikeus totesi, että työsuhteen päättäminen terveydentilan perusteella ei ole kiellettyä, jos työntekijä ei terveydentilansa vuoksi pysyväisluonteisesti kykene tehtäviinsä eikä työnantajalla ole tarjota muuta, soveltuvaa työtä.
Jos koeajalla herää epäilys, että työntekijä ei sovellu työhön terveydentilansa vuoksi, työnantajan on yhdessä työterveyshuollon kanssa arvioitava työkyky ja mahdollisuudet suoriutua tehtävästä.
– Lisäksi työnantajan on selvitettävä, voidaanko työntekijä sijoittaa vaihtoehtoiseen työhön. Jos työntekijän todellista työkykyä ja siten työsuhteen todellisia jatkamisedellytyksiä ei selvitetä, työsuhdetta ei saa purkaa koeajalla terveydentilan perusteella, toteaa työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 22.3.2021
Mitä mieltä? Kommentoi!