Lyhyet

Statiinit saattavat pienentää hormonikorvaushoitoon liittyvää veritulppariskiä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voi suurentaa veritulppariskiä, mutta riski näyttää olevan pienempi, jos potilas on myös statiinilääkityksellä.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella hormonikorvaushoitoa saavat sairastuvat veritulppaan 50 prosenttia todennäköisemmin kuin muut samanikäiset, mutta riski on puolet pienempi, jos potilas on myös statiinilääkityksellä. Yhteys oli selvä etenkin potilailla, jotka käyttävät suurempia statiiniannoksia.

Statiinien on tiedetty pienentävän veritulppariskiä, mutta niiden vaikutuksia hormonikorvaushoitoa saavilla on tutkittu vähänlaisesti. Jos nyt julkaistut tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, statiineja voidaan mahdollisesti käyttää hormonikorvaushoitoihin liittyvän sairastumisriskin pienentämiseen. Tulokset viittaavat myös siihen, että statiineja sydänoireriskin takia saavan veritulppavaara ei suurene kovin paljon, vaikka hänellä aloitettaisiin hormonikorvaushoito.

Tutkimus perustuu 220 000:n keskimäärin 58-vuotiaan yhdysvaltalaisnaisen terveystietoihin. Naisista 20 000 oli sairastanut veritulpan, noin 9 prosenttia oli saanut hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireisiin ja 16 prosenttia oli statiinilääkityksellä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje