Lyhyet

Yleinen kantapääkivun aiheuttaja talttuu yksinkertaisin keinoin

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Jalkapohjan jännekalvon rappeuma eli plantaarifaskiitti on hyvin yleinen kantapääkivun aiheuttaja, mutta sen eri hoitojen keskinäisestä paremmuudesta on vähänlaisesti tietoa. Tuoreen tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että järkevin vaihtoehto on pysyä aktiivisena, välttää kipukohdan rasittamista ja käyttää kantapään alla pehmennystyynyä.

Tutkimukseen osallistui 180 henkilöä, jotka potivat jalkapohjan jännekalvon rappeumaa. Osana tutkimusta he kaikki saivat pehmennystyynyt, osa teki lisäksi jalkapohjavenytyksiä, ja osa venytteli ja sai lisäksi kortisonipistoksen.

Kortisonipistoksen saaneet venyttelijät kokivat kipunsa lievittyneen enemmän kuin pelkkää pehmennystyynyä käyttäneet, mutta ero ei ollut käytännössä merkittävä. Eroja ei nähty muissakaan ryhmävertailuissa, mikä tutkijoiden mukaan viittaa siihen, että hoitotulokset olivat yhtä hyviä kaikissa ryhmissä. Potilaita seurattiin pisimmillään 52 viikkoa.

Tulosten perusteella todennäköisesti paras ensimmäinen hoito jalkapohjan jännekalvon rappeumaan on pysyä fyysisesti mahdollisimman aktiivisena, välttää kivun synnyttänyttä rasitusta ja käyttää kantapään alla pehmennystyynyä. Osalla potilaista venyttelyt ja kortisonipistokset voivat silti olla paikallaan, mutta aiheesta kaivataan vielä lisää tutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje