Työelämä

Yt-neuvottelujen jälkeen on avoimen surutyön aika

| Teksti: Vesa Keinonen | Kuva: Thinkstockphotos

Uhkaa sisältävään muutosprosessiin, kuten yt-neuvotteluihin, liittyy Työterveyslaitoksen psykologin Mikael Sallisen mukaan niin sanottu tunteiden aalto.

– Ensin tulevat tyypillisesti pelko ja huoli omasta tilanteesta. Sitten pintaan nousee kiukku ja tämän jälkeen suru. Vasta surun työstämisen jälkeen on enemmän tilaa myönteisille tunteille.

Muutoksen läpikäynti, uuteen suuntautuminen ja siihen sitoutuminen edellyttävät vanhasta irti päästämistä. Sallinen nimeää sen eräänlaiseksi surutyöksi.

– Sen pituus voi vaihdella paljon. Samassakin tilanteessa jollekin voi riittää muutama päivä, kun toisella suru voi jäädä kytemään vuosiksi. Mitä läheisemmistä työkavereista ja itselle tärkeästä tekemisestä joutuu luopumaan, sitä enemmän surutyötä yleensä vaaditaan.

Sallisen mukaan surutyö ei voi kuitenkaan jatkua loputtomiin. – Jos vielä kolme kuukautta muutoksen jälkeen kokee olevansa voimakkaasti vanhassa kiinni, asiaa on hyvä työstää esimerkiksi esimiehen, kollegojen tai muiden ihmisten kanssa.

Sallinen on saanut omakohtaista ja tuoretta tuntumaa työelämän muutoksista. Hänelle tuli elokuussa 2015 kutsu Työterveyslaitoksen laajoihin yt-neuvotteluihin. Liki 200 työsuhteen ilmoitettiin olevan katkolla. Psykologi luonnehtii asian herättäneen ”ihan normaaleja tuntemuksia”.

– Pinnalle nousi ennen kaikkea epävarmuuden mukanaan tuomaa huolestumista siitä, miten organisaatiomme ihmisten, osaamisen ja eri toimintojen käy.

– Jossain takaraivossani tykyttää toisaalta myös toivo siitä, että onnistuneet päätökset voivat luoda toiminnallemme uuden alun ja kestävämmän jatkon, toteaa Sallinen.

 

Teksti on ote toimittaja Vesa Keinosen laajasta artikkelista YT – kun kaksi kirjainta iskee, joka on julkaistu Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 5/2015. Painetussa lehdessä myös tamperelaisen Tredea Oy:n kokemukset yt-prosessista ja sen opetuksista sekä vinkit esimiehelle.

(Tekstissä mainittujen Työterveyslaitoksen yt-neuvotteluiden lopputulos ei ole vielä julkaisuajankohtana selvillä.)

 

Lue TTT-lehden verkkosivuilta myös aiheeseen liittyvä eritysasiantuntija Anne Salmen blogi: Miten potkuista pääsee eteenpäin?

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje