Kaupan esimiesten työtaakka

Poikkeusaika on lisännyt kaupan alan esimiestyön kuormittavuutta, osoittaa Kaupan esimiesten neuvottelujärjestön tuore kysely. Joka toinen esimies kertoi kasvaneen työtaakan vaikuttaneen omaan jaksamiseen.

Yksi syy löytyy lisääntyneistä sairauslomista ja lomautuksista. Lähes puolet kyselyn vastaajista ilmoitti, että koronakriisin aikana työvuoroissa oli aiempaa vähemmän henkilöstöä, vaikka asiakasmäärät olivat saattaneet kasvaa.

Myös yksintyöskentelyn lisääntyminen ja myymälätilojen tiukentuneet siivousvaatimukset, jotka ovat monissa paikoissa siirretty henkilökunnan vastuulle, ovat kasvattaneet esimiesten työtaakkaa.

Monilta on odotettu aikaisempaa enemmän läsnäoloa ja tavoitettavuutta työajan ulkopuolella, myös lomautusten aikana. Kyselyn perusteella kaksi kolmesta ei ehdi muutoinkaan enää nykyisin pitämään taukojansa työpäivän aikana ja kolmanneksella työ valuu lainvastaisesti myös vuosilomalle.

Erityisen huolestuttavalta koronatilanteen takia kuulostaa, että viimeisen vuoden aikana sairaana tai puolikuntoisena töihin on joutunut tulemaan puolet vastaajista.

Vaikka osa työnantajista oli lomauttanut väkeään ja vähentänyt henkilöstön tuntimääriä, joissakin työpaikoissa henkilöstöä palkittiin esimerkiksi palkallisin vapain jaksamisen lisäämiseksi. Joissakin työpaikoissa suojavarusteita ei ollut tarjolla ollenkaan ja ohjeistus oli puutteellista, toisissa taas suojavarusteita tarjottiin työpaikan lisäksi myös kodin ja työpaikan välisille työmatkoille.

 

Kaupan alan esimiesten neuvottelujärjestön kysely tehtiin elokuussa 2020. Kyselyyn vastasi yhteensä 1039 KEY:n ja PAMin jäseninä olevaa kaupan esimiestä. Kattavuus on noin viidennes koko maan vähittäiskaupan esimieskunnasta.

Lähde: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n tiedote

Kommentit

  1. Omalla kohdalla puolison menetys vajaa 2vuotta sitten oli elämän mullistava kokemus 40 vuoden yhdessä olon jälkeen. Vaikeaa oli mennä töihin viikon sairasloman jälkeen – itku tuli aina kohdatessa niitä läheisimpiä työkavereita. Vieläkin tulee itku aika ajoin yksin ollessa ja jos radiosta esim . tulee joku herkkä biisi tai tv:stä joku ohjelma. Kyllä se suru kestää pitkään ei mene ohi hetkessä vaikka ystävä sanoo että anna jo olla äläkä ajattele enää sitä kuollutta puolisoa – mene eteenpäin 🙁 lapsettomana ei ole sitäkään että voisi yhdessä muistella hauskoja kokemuksia elämän varrelta kuten puolison kanssa puhuimme ja muistelimme vanhempia ja ystäviä jotka olivat kuolleet <3

  2. Mun tilanne on vielä tuore ,mies kuoli huhtikuussa.Vaikka hän sairasti pitkään ja oli vuosien mittaan usein huonossa kunnossa,tuli kuolema silti yllättäen.Sitä uskoi viimeiseen saakka että siitäkin kuopasta noustaan,vaan ei noustu. 4päivää vaille 39 vuotta naimisissa ja sitä ennen reilu 3vuotta seurustelua. Sitä on niin kasvanut toiseen kiinni että nyt on ihan hukassa.Onneksi lapset ovat aikuisia ja heidän kanssaan voi asiaa käydä läpi. Olimme kaikki 4 minä ja lapset mieheni vieressä loppuun asti,se tunne ja näky ei varmaan häviä koskaan,kun tajusin että taistelu loppui.Ei todellakaan ollut mikään nukkui pois lähtö vaan tajuissaan ja koetti kiskoa ilmaa keuhkoihin.olen vieläkin sairaslomalla joskin nyt jo oman käsioperaation vuoksi ja kesäloma vielä päälle.Pelottaa miten töissä pärjää työkaverit kyllä ymmärtää jos repeän välillä mutta asiakkaat ehkä eivät.Työ kotihoidossa on tässä tilanteessa haastavaa.Esimies on ollut hyvin ymmärtäväinen koko ajan jo ennen mieheni kuolemaa.Ei oikein osaa kotonakaan tarttua mihinkään päivät on vain sumua.Onneksi on pari koiraa joille voi puhua eikä ole niin totaalisen yksin.

  3. Todella hyvä juttu aiheesta. Paljon tärkeää tietoa. Lisäisin tuohon vinkkilistaan vielä yhden asian: Älä ala kertoa surevalle omista menetyksistäsi. Terästäydy kuuntelemaan surevaa, jätä itsesi sivuun. Muistan niin monta ahdistuksen hetkeä, kun oman suruni keskellä tulinkin pakotetuksi kuuntelemaan ja lohduttamaan toista. Kun en osannut enkä jaksanut kieltäytyä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje