Lyhyet

Esimiehet tarvitsevat tukea turvallisuustyöhön

| Teksti: Helinä Kujala

Esimiehet ovat avainhenkilöitä työterveyden ja -turvallisuuden johtamisessa, koska heidän esimerkkinsä vaikuttaa siihen, miten henkilöstö suhtautuu turvallisuusasioihin. Samassa työpaikassa saattaa kuitenkin olla sekä turvallisuudesta hyvin huolehtivia että siitä piittaamattomia esimiehiä riippumatta siitä, kuinka tärkeä arvo turvallisuus organisaatiossa on.

– Jos yhtenäistä turvallisuuskulttuuria halutaan edistää, esimiehet kautta linjan on saatava mukaan turvallisuuden kehittämiseen, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston opettaja ja tutkija Sari Tappura. Hän on väitöskirjassaan selvittänyt työterveyden ja -turvallisuuden (TTT) johtamista esimiesten näkökulmasta.

Esimiehet ovat usein hyvin kuormittuneita ja tarvitsevat tukea turvallisuustyöhön. Heitä auttaa se, että ylin johto tukee ja antaa työhön resursseja. Yhtenäiset ja selkeät käytännöt sekä suunnitelmallinen TTT-asioiden kehittäminen osana esimiestyön kehittämistä ovat niin ikään keskeisiä tukimuotoja. Lisäksi esimiehet hyötyvät oman esimiehen, kollegoiden sekä TTT- ja HR-asiantuntijoiden tuesta.

– Hyvä TTT-johtaminen vastaa käsitystä yleisestä hyvästä johtamistavasta. Se näkyy ennakoivana ja aktiivisena otteena turvallisuusasioihin ja työntekijöiden hyvinvointiin. TTT-johtamisen tuleekin olla osa organisaation johtamiskäytäntöjä ja niiden kehittämistä, kuten esimerkiksi johtamiskoulutusta, Tappura summaa.

(Lähteenä Tampereen teknillisen yliopiston tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje