Työturvallisuus

Kaveria ei jätetä yksin – turvallisuustoimien ketju on mietittävä alusta loppuun

TILAAJILLE
Nesteen öljynjalostamolla Porvoon Kilpilahdessa on kiinnitetty erityistä huomiota yksintyöskentelyn riskeihin. Korkean riskin työtä ei lähdetä tekemään spontaanisti eikä yksin.

| Teksti: Mikko Nikula | Kuva: Porvoon jalostamo
TILAAJILLE Nesteen öljynjalostamolla Porvoon Kilpilahdessa on kiinnitetty erityistä huomiota yksintyöskentelyn riskeihin. Korkean riskin työtä ei lähdetä tekemään spontaanisti eikä yksin.

Tämä sisältö vaatii tilauksen. Kirjaudu sisään jos olet tilaaja.

Turvallisuustoimien ketju on mietittävä alusta loppuun

Yksintyöskentelyn riskien arviointi kuuluu työnantajan velvollisuuksiin. Jos arvioinnin lopputulos on, että työtä voi tehdä yksin, silloinkin on varmistettava, että tieto mahdollisista riskeistä välittyy työntekijälle perehdytyksen ja työohjeiden kautta.

– Työntekijä pitää perehdyttää riskeihin niin hyvin, että hän ymmärtää, milloin työ on syytä lopettaa. Jos työskentelyolosuhteet muuttuvat, pitää tietää, kuinka toimia ja missä kohtaa ollaan yhteydessä esimieheen ja pohditaan, jatketaanko työtä tai muutetaanko sen tekotapaa, sanoo Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Petri Pakkanen.

Riskejä on monenlaisia, kuten kemikaalit, vaaralliset työskentelyolosuhteet, sairauskohtaukset tai väkivallan uhka.

Niitä voi vähentää myös teknisin ratkaisuin, joita esimerkiksi kuljetusalalla käytetään. Säiliöauton lastina voi olla vaarallisia aineita, ja kuormaus sekä lastin purkaminen ovat usein yhden ihmisen vastuulla.

– Kameravalvonta on yksi keino. Lisäksi on asennon tunnistimia, jotka huomaavat, jos kuljettaja on jostakin syystä makuuasennossa tai paikallaan.

Yhteisillä työpaikoilla tarvitaan turvallisuusyhteistyötä

Osana riskikartoitusta pitää miettiä, miten apu menee perille. Ei riitä, että haaveri huomataan, vaan on huolehdittava, että havainnon tekijät osaavat toimia oikein.

– Heidän täytyy aloittaa pelastustyöt, antaa oikeantasoista ensiapua, hälyttää lisävoimia paikalle ja pyrkiä estämään lisävahingot, Pakkanen luettelee.

Tämä voi olla haastavaa, jos työpaikassa on paljon ulkopuolista työvoimaa, jolle toimintaympäristö ja yrityksen työturvallisuuskäytännöt eivät ole tarpeeksi tuttuja. Turvallisuusyhteistyö toimijoiden välillä riskien ymmärtämiseksi onkin yhteisessä työpaikassa äärimmäisen tärkeää.

Suhtautuminen yksintyöskentelyyn vaihtelee yrityskentässä laidasta laitaan.

– Monissa yrityksissä vaaroja ei ole riittävästi tunnistettu eikä riskejä arvioitu. Siksi perehdytyksessä, työn opastuksessa ja ohjeistuksessa saattaa olla vakavia puutteita suhteessa yksintyöskentelyn riskeihin.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje