Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut rakennustarvikealan yritykselle 8 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja sekä tuotannon esimies ja toinen esimies saivat kukin 20 päiväsakkoa.
Yrityksessä sattui vuonna 2023 työtapaturma, joka aiheutui irtohakakoneen jumiutumisesta. Työntekijä loukkaantui purkaessaan jumia, kun koneen vipuvarsi vapautuessaan osui hänen käteensä.
Tapaturmaa seuranneessa työsuojelutarkastuksessa havaittiin työturvallisuuteen liittyviä puutteita, jotka koskivat irtohakakonetta sekä konekohtaista vaarojen selvitystä ja arviointia. Lisäksi kiinnitettiin huomiota siihen, ettei käyttöohjeita ollut kielellä, jota työntekijät olisivat ymmärtäneet.
Jo vuonna 2018 tehdyssä työsuojelutarkastuksessa oli jo havaittu puutteita vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, mistä yritykselle oli annettu velvoite. Tätä ennenkin työpaikalle oli tehty työsuojelutarkastuksia, joissa oli havaittu turvallisuuspuutteita.
Riskien arviointiin on paneuduttava huolellisesti
Käräjäoikeus katsoi, ettei työpaikalla ollut riittävää ohjeistusta jumien purkamista varten. Vaikka työntekijä oli menetellyt virheellisesti, se ei poistanut työnantajan edustajien työturvallisuusvelvollisuuksia.
Vuoden 2018 jälkeen yhtiön vaarojen arvioinnista oli tullut aiempaa järjestelmällisempää ja säännöllisempää, mutta edelleen se oli käräjäoikeuden mukaan liian pintapuolista ja suppeaa. Ei riitä, että riskien arviointi on näennäisesti järjestetty hyvin esimerkiksi erilaisin lomakkein. Arvioinnin pitää myös sisällöltään olla niin tarkkaa, syvällistä ja huolellista, että se lisää työpaikan työturvallisuutta.
Käräjäoikeus katsoi myös, ettei englanninkielinen käyttöohje ollut kaikkien työntekijöiden ymmärrettävissä. Käyttöohje ei sinänsä olisi estänyt työtapaturmaa.
Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (8.4.2025). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.
Mitä mieltä? Kommentoi!