Työturvallisuus

Vakavia työtapaturmia kiinteistönhoidossa – erityishuomiota kiinnitettävä etenkin nuorten työturvallisuuteen

| Teksti: Helinä Kujala | Kuva: Adobe Stock

Koneilla tehtävissä kiinteistöhoidon tehtävissä on sattunut useita vakavia työtapaturmia, joista osa on jopa johtanut kuolemaan. Esimerkiksi ruohonleikkuussa on sattunut onnettomuuksia, joissa ruohonleikkuri on kaatunut työntekijän päälle tai sen terät ovat aiheuttaneet vammoja.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa verkkouutisessaan, että työnantajan on suunniteltava ja ohjeistettava, kuinka työ tehdään turvallisesti. Sen on myös valvottava riittävästi työn tekemistä ja työmenetelmiä sekä puututtava välittämästi mahdollisiin puutteisiin ja vääriin työtapoihin.

Erityisen tärkeää on huomioida nuoret työntekijät, joiden osalta tietyt työt on katsottu vaarallisiksi. Nuoren tulee työskennellä aluksi kokeneen ja ammattitaitoisen henkilön opastuksessa ja valvonnassa, kunnes hän omaksuu kaikki työvaiheet ja -menetelmät. Häntä pitää ohjeistaa myös siihen, kuinka toimitaan häiriö- ja poikkeustilanteissa.

Nuoren tekemästä vaarallisesta työstä tehdään aina ilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Lakia nuorista työntekijöistä sovelletaan työhön, jota alle 18-vuotias henkilö tekee työ- tai virkasuhteessa.

Tapaturmien torjunnassa korostuu ennakointi

Tapaturmien ehkäisemiseksi työnantajan pitää tunnistaa työvälineiden vaarat ja arvioida niiden terveydellinen merkitys. Arviointi pitää tehdä järjestelmällisesti ja kattavasti niin, että mukana ovat myös kaikki ennakoitavissa olevat poikkeus-, häiriö- ja erityistilanteet.

Työssä saa käyttää vain sellaisia koneita ja työvälineitä, jotka ovat niitä koskevien vaatimusten mukaisia sekä sopivia kyseiseen työhön. Valmistajan ohjeita noudatetaan, eikä työvälineiden suojia ja suojalaitteita saa poistaa tai ohittaa työn helpottamiseksi. Töitä saa tehdä vain kyseisen työvälineen käyttöön riittävän osaava ja perehdytystä saanut työntekijä.

Työnantaja vastaa myös siitä, että työntekijöillä on käytettävissä tarpeelliset henkilökohtaiset suojavälineet sekä muu tarvittava suojavaatetus tai -varustus. Lisäksi on valvottava, että suojaimia myös käytetään ja että käyttötavat ovat oikeanlaiset.

Työntekijät pitää perehdyttää ja ohjeistaa häiriötilanteiden selvittämiseen. Tarvittaessa laaditaan kirjalliset ohjeet, joista työntekijä voi myöhemminkin kerrata ja tarkistaa annetun ohjeistuksen. Ohjeistuksen tulee perustua tehtyyn työn vaarojen selvitykseen ja arviointiin.

Vakavia, jopa kuolemaan johtaneita tapaturmia on aiheutunut esimerkiksi näissä kiinteistöhuollon tehtävissä:

  • Kävelytien hiekoittaminen: työntekijä on takertunut ajoneuvoon kiinnitettävän hiekoitinlaitteen pyöriviin osiin.
  • Työskentely pensasleikkurilla: työntekijän sormet ovat joutuneet liikkuvien terien väliin.
  • Työskentely moottorisahalla: takapotku sekä sahattavan kohteen yllättävät liikkeet ja vapautuvat jännitykset ovat aiheuttaneet vammoja.
  • Työskentely raivaussahalla: laite on singonnut kiviä työntekijää kohti vahingoittaen häntä.
  • Ruohon leikkaaminen: päältäajettava ruohonleikkuri on kaatunut työntekijän päälle, ja työnnettävän ruohonleikkurin terät ovat aiheuttaneet vammoja konetta puhdistettaessa ja kun konetta on käytetty rinteessä tai muussa hankalassa maastossa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje
Työ Terveys Turvallisuus -lehti TTT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Käytämme evästeitä (cookie) palvelun käytön tilastointiin ja kieliasetuksen valinnan säilyttämiseen.