Lyhyet

Työntekijä kuoli käyttäessään suojaamatonta hiekoitinkonetta

| Teksti: Helinä Kujala

Työntekijä kuoli hiekoitinkoneen käytössä tapahtuneessa tapaturmassa maaliskuussa. Kuopiolaisen kiinteistöpalvelualan yrityksen työntekijä oli mennyt täyttämään hiekkaa traktorin perässä olevaan hiekoituslaitteeseen. Hiekoituskoneen kaukalossa ollut vanha hiekka oli paakkuuntunut. Työntekijä oli hakannut paakkuja lapiolla, kun hänen hihansa joutunut hiekoituskoneen akselin vetämäksi. Tämän seurauksena hän oli kietoutunut konevoimalla pyörivään akseliin.

Työsuojelutarkastaja havaitsi tarkastuksessaan, että hiekoituskoneen suoja ei ollut paikoillaan kyseisessä koneessa eikä muissakaan hiekoituskoneissa. Työsuojeluviranomainen tekee tapauksesta rikosilmoituksen, koska on syytä epäillä työnantajan rikkoneen työturvallisuuslakia. Jos suojaritilä olisi ollut paikoillaan, tapaturma ei olisi ollut mahdollinen.

Vastaavanlaisilla hiekoituskoneilla on aikaisemminkin sattunut vakavia tapaturmia. Joitakin vuosia sitten työntekijä menetti toisen kätensä käyttäessään hiekoituskonetta, josta puuttui hiekoituskaukalon suoja.

– Työturvallisuuslain mukaan työnantajan edustajilla on velvollisuus huolehtia, että koneissa on paikollaan kaikki koneiden valmistajien tarkoittamat ja muutkin tarvittavat suojat, joilla voidaan estää tapaturmien sattuminen, muistuttaa ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 3.4.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje