Lyhyet

Perusteeton irtisanominen johti tuomioon työsyrjinnästä

| Teksti: Helinä Kujala

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön sakkoihin työsyrjinnästä. Tapauksessa on kyse teknisen isännöitsijän irtisanomisesta. Oikeus katsoi sen johtuneen ainakin osittain siitä, että tekninen isännöitsijä oli ilmoittanut työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä yhteistoiminta-asiamiehelle. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Työpaikalla oli otettu käyttöön uusi työajan seurantajärjestelmä, mutta asiaa ei ollut käsitelty työpaikalla yhteistoiminnassa. Työntekijä oli huomauttanut työnantajalle asiasta toistuvasti ja lopulta tehnyt laiminlyönneistä ilmoituksen.

Samoihin aikoihin työntekijä oli ollut viikon vuosilomalla. Toimitusjohtaja katsoi poissaolon olleen luvaton, koska hän oli kertomansa mukaan tullut siitä tietoiseksi vasta kuukauden kuluttua. Toimitusjohtaja piti tällä perusteella työsuhdetta purkautuneena.

Työntekijän mukaan taas itsenäinen loman sijoittelu oli ollut työpaikalla käytäntönä. Hän oli myös ilmoittanut lomastaan palkanlaskentaan, jonne tieto oli mennyt perille.

Ilmoittamisella ei saa olla kielteisiä seurauksia

Käräjäoikeus katsoi, että työnantajalla ei ole ollut oikeutta irtisanomiseen ja että työntekijän ilmoitus laiminlyönneistä oli vaikuttanut työsuhteen päättymiseen. Työnantaja tuomittiin sakkojen lisäksi maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Tapahtumaan liittyvä siviiliriita-asia on ratkaistu erillisellä tuomiolla.

Työsuojelulakimies Aki Eriksson muistuttaa, että oikeuskäytännössä on vakiintunut tulkinta, jonka mukaan työntekijän perusteltu yhteydenotto valvovaan viranomaiseen ei saa johtaa työntekijän työsuhteen kannalta kielteisiin seurauksiin.

– On tärkeää, että työntekijät uskaltavat turvautua laillisiin oikeuksiinsa ilman pelkoa työnantajan vastatoimista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tekemällä ilmoituksen viranomaiselle ei koskaan voisi joutua irtisanomismenettelyn kohteeksi. Kaikissa tilanteissa on osapuolten oikeusturvan kannalta erittäin tärkeää noudattaa tarkasti lain säännöksiä työsuhteen päättämismenettelystä ja -perusteista.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 17.3.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje