Lyhyet

Henkilöstöpäällikölle sakkoa työsyrjinnästä

| Teksti: Sanna Alajoki

Helsingin hovioikeus on tuominnut elektroniikkamyymälän henkilöstöpäällikön 20 päiväsakkoon työsyrjintärikoksesta.

Työntekijä oli aiemmin työskennellyt yrityksen myymälässä, minkä jälkeen hänet siirrettiin varastoon töihin. Varastossa työskennellessään työntekijä loukkasi itsensä ja jäi pitkälle sairauslomalle. Tämän jälkeen hän aloitti työkokeilun, jonka aikana hän joutui jäämään sairauslomalle toisen sairauden vuoksi.

Sairausloman loputtua työntekijä oli halukas palaamaan töihin, mutta hänet kutsuttiin kuulemistilaisuuteen, jossa hänet irtisanottiin työkyvyttömyyden perusteella. Työnantajan arvio työntekijän työkyvystä perustui siihen, mitä työntekijä oli kertonut oikeudessa toisen rikosasian käsittelyn yhteydessä. Työntekijän toimittama lääkärintodistus sivuutettiin, vaikka työntekijä itse koki olevansa työkykyinen myyjän työhön.

Hovioikeus totesi, ettei työntekijän terveydentilaa ollut selvitetty asianmukaisesti ja riittävästi ja että hänet on irtisanottu hänen terveydentilastaan johtuvista syistä. Hovioikeus perusti tuomionsa siihen, etteivät työnantajan tekemät havainnot toisen rikosasian käsittelyn yhteydessä ole riittävä peruste työntekijän työkyvyn arvioimiselle.

“Työsopimusta ei saa irtisanoa terveydentilan perusteella, ellei työntekijän työkyky ole vähentynyt niin olennaisesti ja pitkäaikaisesti, ettei työsuhteen jatkamista voida kohtuudella edellyttää. Silloinkin työkyky tulee selvittää asianmukaisesti”, sanoo työsuojelulakimies Ariann Grandell Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa maaliskuun lopussa 2016. Vantaan käräjäoikeus oli antanut langettavan tuomion joulukuussa 2014.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje