Lyhyet

Koronakriisi verotti vuonna 2020 erityisesti Vantaan työpaikkoja

Suomen suurimmista kaupungeista Vantaan työllisyys kärsi ensimmäisestä koronavuodesta selvästi eniten. Vantaalla työpaikkojen määrä väheni 10 prosenttia, kun Oulu selvisi yhden prosentin vähennyksellä. 

| Teksti: Kirsi Väisänen

Koronakriisin ensimmäinen vuosi näkyi selvästi työllisyydessä: Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan vuoden 2020 lopussa työpaikkoja oli 88 900 vähemmän kuin edellisvuonna. Kriisi koetteli kuitenkin eri paikkakuntia erilaisin tavoin.

Työpaikkojen lukumäärä laski suurissa kaupungeissa suhteellisesti eniten Vantaalla, jossa oli vuoden 2020 lopussa noin 10 prosenttia vähemmän työpaikkoja kuin vuotta aiemmin. Ero seuraaviin oli selkeä, sillä Vaasassa, Rovaniemellä ja Turussa työpaikkojen määrä väheni runsaat 6 prosenttia ja Lahdessa noin 5 prosenttia.

Muissa suurimmissa kunnissa työpaikkojen määrä laski suhteellisesti vähemmän: parhaiten 20 suurimman joukossa pärjänneessä Oulussa vain vajaan prosentin ja Vantaan naapurissa Helsingissä noin 4 prosenttia.

Toimialoittain tarkasteltuna Vantaalla työpaikkojen määrä laski suhteellisesti eniten majoitus- ja ravitsemistoiminnassa (-35 %), kuljetuksessa ja varastoinnissa (-28 %) sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa (-13 %).

– Vantaan suurta laskua selittää etenkin koronakriisin vaikutus ilmaliikenteeseen ja siihen sidoksissa olevaan liiketoimintaan. Postinumeroalueella, jolla Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee, yksityisen sektorin työpaikkojen määrä väheni noin 7 000:lla. Tämä oli lähes 60 prosenttia koko Vantaan työpaikkojen määrän laskusta, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Jukka Tapio.

– Oulussa työpaikkojen määrä ei laskenut kuljetuksessa ja varastoinnissa eikä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa läheskään yhtä paljon kuin Vantaalla. Etenkin kuljetus ja varastointi työllistää Oulussa myös huomattavasti vähemmän kuin Vantaalla. Lisäksi Oulussa työpaikkojen määrä kasvoi terveys- ja sosiaalipalveluissa lähes 7 prosenttia, Tapio sanoo.

Kun verrataan toimialoja koko maassa, suhteellisesti eniten työpaikkojen määrä laski majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. Toimialalla oli vuoden 2020 lopussa 71 000 työpaikkaa, mikä oli 21 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Lisätietoa: Työssäkäynti-tilaston julkistus

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje