Lyhyet

Lainvastaisesta kameravalvonnasta tuli sakkoja

| Teksti: Sanna Alajoki

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tamperelaisen palvelualan yrityksen entisen toimitusjohtajan sakkoihin työntekijöiden lainvastaisesta kuvaamisesta työpaikalla. Toimitusjohtajan saama 25 päiväsakkoa tarkoittaa 700 euroa.

Työpaikalla oli kameravalvonta toimistotiloissa, joihin ulkopuolisilla ei ollut vapaata pääsyä. Osa työpaikan valvontakameroista oli suunnattu niin, että osa työntekijöistä ja heidän työskentelynsä esimerkiksi tietokoneilla tallentuivat kameraan.

Työpaikalle tehdyssä työsuojelutarkastuksessa työnantajaa ohjeistettiin suuntaamaan kamerat niin, etteivät työntekijöiden työpisteet tule kuvatuksi. Työnantaja ei kuitenkaan noudattanut saamaansa viranomaisohjausta, vaan jatkoi työpisteiden kameravalvontaa.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että ulkopuolisilta suljetussa toimistotilassa ei ole sellaista ilmeistä väkivallan uhkaa tai muuta sellaista terveys- tai turvallisuusvaaraa, että työntekijöitä ja heidän työpisteitään saisi kuvata jatkuvasti. Tiloissa ei myöskään työskennellä yksin eikä työpisteissä käsitellä erityisen arvokasta omaisuutta.

Käräjäoikeus totesi, että työnantajalla ei ollut perusteita kuvata työntekijöiden työpisteitä. Oikeus piti erityisen moitittavana sitä, että työnantaja jatkoi työntekijöiden työpisteiden kuvaamista, vaikka työsuojeluviranomaisen tarkastaja oli ohjeistanut toisin. Käräjäoikeuden mukaan työhön ei liittynyt konkreettista väkivallan uhkaa eikä muutakaan sellaista laissa mainittua seikkaa, joka oikeuttaisi työpisteiden kuvaamisen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että vaikka useimmilla työpaikoilla jonkinlainen kameravalvonta työnantajan tiloissa onkin sallittua, kameroiden kohdentaminen työntekijöiden työpisteisiin on sallittu vain tietyissä, laissa erikseen mainituissa tilanteissa. Kameravalvonnan toteuttamista työpaikalla on käsiteltävä yhteistoiminnassa. Sääntelyn tarkoitus on suojata työntekijöiden yksityisyyttä työpaikoilla.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje