Työelämä

Näin saat rohkeutta vieraan kielen puhumiseen

Pelko puhua vieraita kieliä voi nakertaa itseluottamusta ja jopa jarruttaa työssä etenemistä. Kielitaitoa voi treenata esimerkiksi työkavereiden kesken puhumalla kerran viikossa kahvitauolla vierasta kieltä.

| Teksti: Tiina Komi | Kuva: Shutterstock
piirrokuva kielen oppijoista
  • Huomioi sisäinen puheesi. Tsemppaa itseäsi vahvistavilla ajatuksilla sen sijaan, että toistelet itsellesi, että ”en pysty tähän, olen huono”. Kun luotat itseesi, vieraan kielen puhuminen helpottuu.
  • Harjoittele. Vieraan kielen puhuminen ei ole ­tieto- vaan taitolaji. Sen paremmin lihasvoiman kasvattaminen, viulun soiton oppiminen kuin kielitaidon kehittäminenkään eivät onnistu kirjoja lukemalla vaan treenaamalla.
  • Puhu itseksesi. Jos et uskalla puhua muiden kanssa vierasta kieltä, puhu sitä itseksesi kotona vartti päivässä. Selosta ääneen, mitä teet ja mitä ajattelet, ikään kuin juontaisit televisio-ohjelmaa.
  • Lue ääneen. Lukemalla ääneen vieraskielistä tekstiä sisäistät kielen rakenteet. Mitä enemmän luet, sitä paremmin kieli taipuu ja sanat alkavat virrata suustasi. Kielen puhuminen on kuin pianon soittamista. Ensin soitat nuottien mukaan, mutta mitä useammin toistat kappaletta, sitä varmemmin osaat sen ulkoa. Kielikorvasi kehittyy ääneen lukiessa ja opit tunnistamaan myös mahdolliset virheet.
  • Taltioi puhettasi. Äänitä tai video itseäsi, kun puhut. Se tehostaa harjoittelua.
  • Hyödynnä verkon ohjelmia. Jos et tiedä, miten joku sana lausutaan, ota avuksi internetin ääntämisohjelmat.
  • Opettele rentoutusta. Kiinnitä huomiota kehosi sanattomiin viesteihin ja siihen, mitä ne sinulle kertovat. Jos jännittää tai olet stressaantunut, pyri tietoisesti rentouttamaan kehoasi ja hengitystäsi. Esimerkiksi seiso kaksi minuuttia itsevarmassa asennossa kuin sankari, jolloin stressihormoni kortisolin määrä vähenee ja voimahormoni testosteronin määrä kasvaa.
  • Muista kuunnella. Huomaa, että small talk toimii kuin tenniksen peluu. Syötät pallon vastapelaajalle ja hän syöttää sen takaisin. Kysy jotain, kuuntele vastaus ja tartu siihen. Tämä on kuin leikkiä, jossa aloittaja sanoo jonkin sanan, toinen poimii se viimeisen kirjaimen ja jatkaa sillä alkavalla sanalla: taulu, uuni, ikkuna, aasi, intiaani. Small talk vaatii aktiivista kuuntelua.
  • Kysy, jos et ymmärrä. Jos sinun on vaikea ymmärtää toista, pyydä häntä puhumaan hitaammin tai toistamaan sanomansa. Voit hidastaa toista hienovaraisesti myös kysymyksillä.

 

Asiantuntijana englannin kielen opettaja Jaana Sorvari Oulun yliopistosta.

Yrityksissä tarvitaan kielitaitoa

Liki 60 prosenttia yrityksistä pitää vieraiden kielten osaamista tärkeänä, kertoo Suomen Yrittäjien kesällä 2021 julkaisema yrittäjägallup. Kyselyyn vastanneissa yrityksissä englanti on noussut suomen rinnalle yritysten pääkieleksi. Sitä käytetään jo yhtä paljon kuin suomea.
Kyselyn mukaan 87 prosenttia yrityksistä tarvitsee englannin kielen taitoisia työntekijöitä. Ruotsin kielen taitoista henkilöstöä tarvitsee 44 prosenttia, saksan kielen taitoista 15 prosenttia ja venäjän kielen taitoista 12 prosenttia yrityksistä. Kielitaitoa tarvitaan etenkin asiakaspalvelussa (55 %), myynnissä (35 %) ja viestinnässä (28 %). Kielitaito voi olla tärkeää myös markkinoinnissa (22 %) ja teknologian käyttöönotossa (16 %) sekä tuotannossa (15 %). Kielitaidon merkitys kasvaa tulevaisuudessa eniten teollisuudessa ja yli kymmenen hengen yrityksissä.

Lähde: yrittajat.fi

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje