Blogi

On juhlan aika – kiitos lukijoille

TTT-lehti juhlii parhaillaan viisi­kymmenvuotista olemassaoloaan. Juhlaan on todellakin aihetta!

Toimituksessa iloitsemme paitsi lehteä varten tehdystä työstä myös siitä, että työelämä on näinä vuosikymmeninä mennyt melkoisesti eteenpäin. Sitä todistavat lukuisat TTT-lehdessä ilmestyneet artikkelit, joissa on esitelty suomalaisten työpaikkojen hyviä käytäntöjä ja alan tutkimustietoa.

Entisaikaan, kun rakennus oli saavuttanut harjakorkeutensa, työporukalle järjestettiin juhlat, joissa annettiin tunnustusta tehdystä työstä.

Kekriä taas vietettiin työn juhlana maatalousyhteiskunnassa satokauden päättymisen kunniaksi. Kesän ja syksyn uurastus palkittiin. Kaiken herkuttelun ja riekkumisen jälkeen palkolliset saivat kaksi viikkoa vapaata käydäkseen kotiseudullaan ja etsiäkseen uuden pestuupaikan.

Ihmiselle onkin luontaista rytmittää aikaa arjella ja juhlalla. Raskaan työn jälkeen nautitaan, leikitään, lauletaan ja hassutellaan. Välillä on tarpeellista katkaista työputki, punnita ehkä, mitä on saatu aikaan, ja tehdä jotain hauskaa työyhteisön kesken.

Nykyaikana työyhteisö voi juhlistaa saavutuksiaan monella tapaa. Aiemmassa työpaikassani oli tapana järjestää vuotuiset henkilöstöpäivät, joiden iltaan kuului liikunnallista ohjelmaa – välillä kisattiin melkoisen tosissaan. Joka kolmas vuosi kokoonnuttiin valtakunnalliseen Elokas-juhlaan. Tapahtumat lähensivät organisaation ihmisiä ja loivat mukavalla tavalla työpaikan kulttuuria.

Vaikka korona-aika hävitti kokoontumiset, työpaikoilla keksittiin onneksi korvaavaa toimintaa tilalle. Esimerkiksi kemianteollisuuden yritys Kiilto siirtyi virtuaaliseen harrastamiseen. Kiillon kuoro jatkoi harjoituksiaan etänä, samoin jooga siirtyi verkkoon. Viime joulun alla yrityksessä leivottiin yhdessä pipareita – etäyhteyksin.

Etätapaamiset eivät kuitenkaan ole sama asia kuin kerääntyminen fyysisesti samaan tilaan. Kiillollakin erityisesti kuorolaiset kaipaavat jo mahdollisuutta laulaa yhdessä.

Myös sirkustaiteilija Katerina Repponen kertoo ikävöivänsä kohtaamisia yleisön kanssa. Hän on kehittänyt työparinsa kanssa jongleeraustyöpajan piristämään kokousten ja koulutuspäivien taukoja. Kaksikon voi tilata virtuaalipikkujoulujen vetonaulaksi, mutta Repponen toivoo myös pääsevänsä jo yleisön eteen. Voit lukea jongleeraustyöpajasta jutusta Uskaltaudu mukaan leikkiin.

Toivottavasti kaikilla työpaikoilla päästäisiin jo kokoontumaan kokous- ja kahvihuoneisiin ja ruokaloihin – ja viettämään pikkujouluja kasvotusten!

 

TTT-lehti haluaa kiittää paitsi tilaajiamme myös kaikkia seuraajiamme ja uutiskirjetilaajiamme. Julkaisemmme juhlanumeron kaikille diginä luettavaksi. Meillä on myös tilaustarjous juhlan kunniaksi. Tutustu lehteen täällä!

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje