Lyhyet

Raivaussaha osui työkaveriin: taustalla perehdytyksen ja valvonnan puute

| Teksti: Sanna Alajoki

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingin kaupungin rakentamispalvelun Staran tuotantopäällikön, vastaavan työnjohtajan sekä työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Helsingin kaupunki tuomittiin lisäksi 5 000 euron yhteisösakkoon.

Kausityöntekijä ja puutarha-apulainen olivat raivaamassa pientä puustoa ja juhannusruusupensaikkoa koirapuiston vanhan aidan ympäriltä ennen aidan uusimista. Kausityöntekijä käytti tapaturmapäivänä raivausahaa ensimmäistä kertaa. Hän ei ollut saanut perehdytystä raivaussahan käyttöön eikä tiennyt sahan käyttöön liittyvistä vaaroista, kuten takapotkun mahdollisuudesta. Puutarha-apulainen huomasi kausityöntekijällä olevan vaikeuksia sahan käyttämisessä ja meni lähemmäs auttaakseen työkaveriaan. Tällöin raivaussaha kimposi yllättäen puusta, ja sahan terä osui puutarha-apulaisen jalkoihin aiheuttaen vakavat vammat.

Käräjäoikeus totesi, että ensimmäistä kertaa raivaussahaa käyttänyttä kausityöntekijää ei ollut perehdytetty ja opastettu raivaussahan käyttöön eikä työskentelyä ollut valvottu. Oikeus katsoi, että vaarallisen työvälineen käyttö edellyttää erityistä työolojen ja työtapojen tarkkailua. Kokeneemman työntekijän virhearviointi mennä työvälineen turva-alueen sisäpuolelle ei oikeuden mukaan ole sellainen seikka, joka poistaisi työnantajan ensisijaisen ja ehdottoman työturvallisuusvastuun.

– Virheellisesti käytettynä raivaussaha on vaarallinen työväline, joka saattaa aiheuttaa sahan käyttäjän tai sivullisen loukkaantumisen tai jopa kuoleman. Siksi on tärkeää, että työntekijät perehdytetään hyvin sahan käyttöön ja turva-alueeseen, muistuttaa työsuojelulakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työtapaturma sattui Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2014. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa toukokuussa 2017.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

 

Lue myös TTT-lehden verkkosivuilta Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijan Vesa Kotaviidan kirjoittama blogi: Työturvallisuus on kaikenikäisten yhteinen tavoite

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje