TUORE TURUN AMMATTIKORKEAKOULUSSA tehty tutkimus vahvistaa, että monitilatoimisto ei sinänsä lisää tai vähennä siellä työskentelevien stressiä. Stressin aiheita kannattaa miettiä ja ehkäistä jo ennakkoon.

Tässä Turun ammattikorkeakoulun tutkijan, psykologi Annu Haapakankaan vinkkejä stressin hillitsemiseen monitilatoimistoon muuttaville ja sellaisessa työskenteleville:

  • Miettikää jo vanhoissa tiloissa, mitä mahdollisuuksia monitilatoimisto tarjoaa työnne tekemiseen. Mitä parannuksia muutoksella tavoitellaan?
  • Pohtikaa, miten pidätte yllä yhteisöllisyyttä ja hyvää yhteishenkeä. Esimerkiksi yhteinen viikoittainen kahvihetki voi olla tärkeä kokoontuminen työpaikoilla, joilla ihmiset työskentelevät paljon toimiston ulkopuolella.
  • Sopikaa pelisäännöt helpottamaan yhteisten työtilojen käyttöä. On hyvä sopia yhdessä esimerkiksi siitä, millaisessa tilanteessa tiettyä tilaa on tarkoitus käyttää ja voiko tiloja varata. Pelisääntöjä sovitaan usein myös tilanteisiin, jotka saattavat häiritä toisia. Niitä ovat esimerkiksi eväiden syöminen työpisteellä, hiljaisten tilojen työrauhan kunnioittaminen ja työpisteen siisteydestä huolehtiminen käytön jälkeen.
  • Pelisäännöt eivät kuitenkaan saa rajoittaa toimintaa liikaa. Kokeilkaa muuton jälkeen rohkeasti tilojen käyttöä ja uudenlaisia työskentelytapoja. Keskustelkaa kokemuksista yhdessä. Niin opitte toisiltanne, ja pelisääntöjä voidaan päivittää samalla tarkoituksenmukaisemmiksi.
  • Monitilatoimistossa työskentelyä helpottaa paperittoman työtavan opettelu pikkuhiljaa jo ennen muuttoa. Työpisteen vaihtaminen ja työvälineiden siirtäminen on helpompaa, kun päivän töitä suunnittelee jonkin verran etukäteen.
  • Monitilatoimistossa työskentely ei useinkaan tarkoita sitä, että työpistettä vaihdetaan jatkuvasti, vaan ihmiset työskentelevät eri tavalla. Suhtautukaa ymmärtäväisesti erilaisiin työtapoihin. Ongelmatilanteet kannattaa ottaa puheeksi ennen kuin asiat paisuvat suuremmiksi.
  • Pyytäkää ergonomista neuvontaa esimerkiksi työfysioterapeutilta. Hankkikaa kalusteita, joiden säätäminen on nopeaa ja helppoa.

 

Teksti: Vesa Keinonen

Annu Haapakankaan kuva: Martti Komulainen

Juttu on julkaistu osana suurempaa kokonaisuutta Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 2/2017.

Kommentit

  1. Miten voi olla mahdollista, että kun ulkomailla puretaan näitä avokonttoreita ihmisten terveydelle vaarallisina, niin Suomen hullut niitä vaan perustelee??? Sama juttu kuin ydinvoimaloissa. Maailman maat ovat niistä luopumassa, niin täällä vain haaveillaan uusista…

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje