Lyhyet

Testosteronihoito ei todennäköisesti lisää sydänriskejä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Tuoreen tutkimuksen perusteella testosteronikorvaushoitoa saavat miehet eivät sairastuneet neljän vuoden seurannan aikana sydän- ja verisuonitautien oireisiin sen todennäköisemmin kuin verrokitkaan. Tämä havaittiin verrattuna samanikäisin miehiin, jotka olivat saaneet testosteronihoitoa jossain vaiheessa elämäänsä ennen tutkimusta.

Tulokset koskivat ihon kautta sekä pistoksina annettuja hoitoja. Sydän- ja verisuonitauteja jo sairastavilla ihon kautta annettu hoito saattoi liittyä jopa pienempään uusien oireiden riskiin, mutta tältä osin tulokset olivat epävarmoja.

Menetelmällisten rajoitteiden vuoksi tutkimuksen havainnot olisi hyvä varmistaa satunnaistetussa ja lumekontrolloidussa tutkimuksessa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että testosteronin puutteen hoitaminen testosteronikorvaushoidolla ei suurenna sydänoireiden vaaraa.

Tutkimuksessa seurattiin 200 000:ta keskimäärin 61-vuotiasta miestä, joilla oli todettu testosteronin puute ja jotka potivat useita muita terveysongelmia kuten kohonnutta verenpainetta tai diabetesta. Seurannan aikana hieman alle 13 000 miestä sairastui sydäninfarktiin, aivoinfarktiin tai laskimoveritulppaan.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje