Lyhyet

Iltavirkkuus lisää sydänsairauden riskiä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Univaje ja uniongelmat on yhdistetty sydänoireisiin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella myös nukkumaanmenoaika saattaa vaikuttaa sydänriskeihin. Pienimmässä sairastumisvaarassa ovat iltakymmenen ja yhdentoista välillä nukkumaan menevät.

Verrattuna klo 22–23 aikoihin nukkumaan meneviin riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin kuusivuotisen seurannan aikana oli neljänneksen suurempi osallistujilla, jotka menivät yöunille ennen iltakymmentä tai vasta puolenyön jälkeen.

Yhteys havaittiin riippumatta yöunien kestosta ja unirytmin vaihteluista. Myöskään aamu- tai iltarytmisyys, tupakointi, painoindeksi, diabetes, korkea verenpaine tai sosioekonomiset seikat eivät selittäneet tuloksia. Nukkumaanmenoaika vaikutti etenkin naisten sydänriskeihin, mutta tältä osin tulokset vaativat vielä lisäselvityksiä.

Tuloksista ei voi päätellä, johtuvatko yhteydet vain nukkumaanmenoajasta vai muista seikoista, jotka vaikuttavat vuorokausirytmiin. Tämän vuoksi ei ole varmaa, pienentyisivätkö havaitut sydänriskit vain muuttamalla nukkumaanmenoaikaa. Joka tapauksessa havainnot vahvistavat näyttöä unen ja levon yhteyksistä sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä, ja siihen osallistui 88 000 keskimäärin 61-vuotiasta brittiä. Unta ja nukkumaanmenoaikaa mitattiin aktiivisuusrannekkeilla. Kuusivuotisen seurannan aikana 3 200 osallistujaa sairastui sydäninfarktiin, sydämen vajaatoimintaan, iskeemiseen sydänsairauteen tai aivoverenkiertohäiriöön.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje