Lyhyet

Tikkaat kaatuivat ja työntekijä putosi – työnantajalle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennusalan yrityksen edustaja sai 20 päiväsakon sakkorangaistuksen työturvallisuusrikoksesta. Kyse on työtapaturmasta, joka sattui kattohuopien asennustyössä pientalotyömaalla Espoossa. Aliurakoitsijan työntekijä loukkaantui siirtyessään katolta alas kiinnittämättömiä nojatikkaita pitkin. Tikkaat kaatuivat ja työntekijä putosi maahan noin kolmen metrin korkeudelta.

Työturvallisuusmääräykset sallivat nojatikkaiden käytön vain tilapäisenä kulkutienä rakennustyössä. Mikäli tikkaita käytetään, on varmistettava, etteivät ne kaadu eivätkä luista käyttämällä muun muassa kaatumisen estäviä laitteita.

Käräjäoikeus totesi, että koko päivän kestävä työ, joka käsitti yhden katon tekemisen, ei ole sellainen kertaluonteinen työ, johon nojatikkaiden käyttäminen on sallittua. Käräjäoikeus katsoi myös, että työolosuhteiden turvallisuuden varmistaminen kuului päätoteuttajalle. Oikeuden mukaan päätoteuttajan edustaja oli laiminlyönyt työturvallisuutta koskevien suunnitelmien laatimisen ja viikoittaisten kunnossapitotarkastusten järjestämisen.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje