Lyhyet

Törkeä huolimattomuus räjäytystyössä toi sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Louhintaliikkeen toimitusjohtaja sai tuomion räjähderikoksesta ja työturvallisuusrikoksesta sekä 60 päiväsakon rangaistuksen törkeästä huolimattomuudesta räjäytystyössä louhinta-alueella. Lisäksi yhtiön puolesta räjäytystyötä johtajanut ylipanostaja tuomittiin räjähderikoksesta 50 päiväsakkoon.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa puidussa tapauksessa oli kyse Hankasalmella kesäkuussa 2016 tehdystä räjäytystyöstä. Räjäytettävästä kentästä sinkoutui läheiselle junaradalle kiviä, jotka vaurioittivat kiskoja ja katkoivat ajolankoja. Lisäksi kiviä lensi 300–400 metrin päässä olevan omakotitalon pihaan ja ympäristöön. Yksi kivistä iskeytyi katon läpi makuuhuoneeseen ja rikkoi sängyn.

Käräjäoikeuden mukaan räjäytystyössä oli menetelty törkeän huolimattomasti ja rikottu selkeästi räjäytys- ja louhintatöitä koskevia turvallisuusmääräyksiä. Junaradan läheisyyttä ei ollut huomioitu kirjallisessa turvallisuussuunnitelmassa ja siksi vaara-alue oli määritelty liian suppeaksi. Turvallisuussuunnitelmaa ei ollut myöskään käsitelty työmaalla yhteisesti. Räjäytystyöstä oli tehty ilmoitus poliisille, mutta ilmoituksessa mainittu räjähteiden enimmäismäärä oli ylitetty reilusti.

Käytetyt räjähteet olivat patrunoimattomia, joiden sinkoutumisvaara oli asutulle alueelle liian suuri, ja iso määrä räjähdysainetta ammuttiin yhdellä kertaa. Kentän peittämistä ei ollut nähty tarpeelliseksi, ja puutteita oli myös työmaan eristämisessä.

Tuomitut joutuvat yhteisvastuullisesti korvaamaan Liikennevirastolle vahingonkorvauksena ja oikeudenkäyntikuluina yli 12 000 euroa viivästyskorkoineen, ellei Liikennevirasto saa saataviaan konkurssiin menneen louhintaliikkeen konkurssipesästä. Yritys oli jo ennen oikeudenkäyntiä korvannut omakotikiinteistölle aiheutuneet vahingot ja osan Liikenneviraston vahingoista.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje