Työhyvinvointi

Työn tuunaaminen vaikuttaa terveyteenkin

| Teksti: Helinä Kujala | Kuva: Adobe Stock

Työn kuormituksiin aiheuttamiin fysiologisiin haittavaikutuksiin voi saada helpotusta työn tuunaamisen avulla opituilla tavoilla ja keinoilla. Työn tuunaaminen tarkoittaa työntekijälähtöistä työn ja työolosuhteiden kehittämistä.

Tiedot perustuvat Työterveyslaitoksen tutkimukseen, jossa seurattiin työntekijöiden yöaikaista sykevälivaihtelua (HRV). Niillä henkilöillä, jotka olivat verkkovalmennuksen jälkeen tuunanneet työtään, sykevälivaihtelu pysyi samana huolimatta työkuormituksesta, jota muutokset organisaatiossa aiheuttivat. Sen sijaan kontrolliryhmässä havaittiin sykevälivaihtelun laskua, joka kertoo elimistön kuormitustilasta.

Tutkimus osoitti myös, että työn tuunaamisen verkkovalmennus voi lisätä työn imua siinä missä kasvokkain toteutetut työpajatkin.

Tutkijat testasivat ajatusta siitä, voiko työoloja parantamalla edistää työhyvinvointia niin, että työntekijän terveys kohenisi. Toistaiseksi työhyvinvoinnin ja -terveyden teorioiden näkökulma on ollut kielteinen ja sairauskeskeinen.

– Vaikka psyykkisen työhyvinvoinnin on osoitettu olevan yhteydessä parempaan terveyteen, työhyvinvoinnin ja työterveyden taustateorioissa ei ole toistaiseksi esitetty mahdollisuutta, että työhyvinvoinnilla voisi olla myös terveyttä edistävä, ei vain heikentävä, yhteys, toteaa erikoistutkija, työpsykologian dosentti Piia Seppälä.

Tulosten perusteella myös terveyttä ylläpitävä yhteys on olemassa.

– On nähty, että terveydestä ja työkyvystä huolehtiminen työpaikoilla tarkoittaa useimmiten puuttumista liialliseen stressiin ja työn kuormittaviin epäkohtiin. Tutkimuksemme tukee näkemystä siitä, että terveyttä ja työkykyä on mahdollista edistää myös vahvistamalla työn myönteisiä voimavaroja ja työn imun kokemusta, sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje