Työhyvinvointi

Vaali hyvinvointia – torju etätyöapatia

Tunne siitä, että voi vaikuttaa oman työpäivänsä kulkuun, lisää hyvinvointia työssä. Etätyöpäivä kannattaa suunnitella siten, että siinä on tilaa elpymiselle ja vaikka virkistävälle päiväkävelylle.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Myssypäinen koira istuu lumessa vierellään taluttaja.

Korona-aika on siirtänyt monen työt kotiin, jossa päivät toistuvat puuduttavan samanlaisina vailla ihmiskontakteja. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen kertoo, miten torjua tylsistymistä ja lisätä hyvinvointia työssä.

Työhyvinvoinnin kannalta on erityisen tärkeää, että työssä koetaan oikeudenmukaista kohtelua ja yhteenkuuluvuutta. Niihin vaikuttamalla voidaan edistää hyvinvointia poikkeusaikanakin – työskennelläänpä sitten etänä tai työpaikalla.

Työuupumus ja työssä tylsistyminen ovat usein seurausta yhteenkuuluvuuden heikentymisestä ja epävarmuuden lisääntymisestä. Työssä koettua epävarmuutta voi torjua säännöllisellä kaksisuuntaisella ja avoimella viestinnällä, neuvoo Hakanen.

Hakasen mukaan hyvä etätyöpäivä rakentuu niin, että psykologiset perustarpeet tyydyttyvät. Näitä tarpeita ovat autonomia, yhteenkuuluvuus ja kyvykkyys, ja ne voi saavuttaa esimerkiksi näin:

  1. Johda itseäsi ja rakenna itselle hyvä työpäiväkokemus. Tauota työtä, käy vaikka päiväkävelyllä. Jätä kokouksien välille elpymisaikaa. Vaali itsemyötätuntoa, kun asetat työn tavoitteita.
  2. Ole matalalla kynnyksellä yhteydessä muihin työkavereihin ja esihenkilöön. Pyydä ja anna apua ja palautetta.
  3. Huomaa ja kirjaa aikaansaannokset. Kerro niistä myös muille. Satsaa uusien taitojen opetteluun ja innostu haasteista.

 

Jari Hakanen puhui aiheesta Work goes happyn järjestämässä Toivon tuki -hyväntekeväisyyswebinaarissa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje