Lyhyet

Työpaikan vaarojen arvioinnin laiminlyönti johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut konepajayritykselle 20 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja sai samasta rikoksesta 25 päiväsakkoa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Työpaikalle ei ollut tehty järjestelmällistä työn vaarojen arviointia ja riskien selvitystä. Tämä tuli ilmi työsuojelutarkastajan vuonna 2021 tekemässä tarkastuksessa, joka tehtiin työpaikalla sattuneen tapaturman vuoksi.

Työpaikalle oli tehty työsuojelutarkastus myös vuonna 2015, jolloin vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa oli jo havaittu puutteita. Työnantaja oli velvoitettu saattamaan nämä asiat yhtiössä kuntoon.

Käräjäoikeus katsoi laiminlyönnin jatkuneen keskeytyksettä vuodesta 2015, joten teko ei ollut vanhentunut. Työpaikalla oli selvitetty ja arvioitu vaaroja ainakin osittain alkuvuonna 2021, mutta tätä tehtiin järjestelmällisesti ja työvälinekohtaisesti vasta elokuussa samana vuonna tehdyn työsuojelutarkastuksen jälkeen.

Työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Suontausta muistuttaa, että vaarojen arviointi on keskeinen osa työpaikan työturvallisuustoimintaa ja työnantajan lakisääteinen velvoite. Työnantajan on huolehdittava vaarojen selvittämisestä ja arvioinnista työpaikalla myös työvälinekohtaisesti. Vaarojen selvittämisen ja arvioinnin tulee olla riittävän järjestelmällistä ja kattaa myös toimenpiteet havaittujen vaara- tai haittatekijöiden poistamiseksi.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 19.4.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje