Lyhyet

Ulkomaalaistarkastajat löysivät paljon puutteita autopesuloista ja -korjaamoista

| Teksti: Sanna Alajoki

Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen ulkomaalaistarkastajat tarkastivat huhti–toukokussa 33 renkaanvaihtopaikkaa, autokorjaamoa ja autopesulaa Varsinais-Suomessa. Tarkastetuista työpaikoista 20:lla oli joko korjattavaa työvuoroluettelossa tai sitä ei oltu laadittu ollenkaan. Tapaturmavakuuttamisessa puutteita oli 5 työpaikalla. Yhdeltä työpaikalta löytyi tarkastuksen yhteydessä työnteko-oikeudeton työntekijä.

Turvapaikanhakijoita työskenteli 12 työpaikalla. Osa turvapaikanhakijoista oli työsuhteessa, jolloin heille maksettiin normaalisti palkkaa.

Osa turvapaikanhakijoista oli SPR:n koordinoimassa työelämään tutustuminen -harjoittelussa. Näiden palkattomien TET-harjoittelujen enimmäispituus oli kolme viikkoa. Turvapaikanhakijat oli palkattu ilmaiseksi työvoimaksi kiireisimmän renkaanvaihtosesongin aikaan. Ulkomaalaistarkastajat pitävät harjoittelua ongelmallisena, koska sillä ei ole lainsäädäntöperustaa.

Ulkomaalaislain mukaan turvapaikanhakijalla on työskentelyoikeus turvapaikanhakuprosessin aikana. Työskentelyoikeus alkaa 3 kuukautta maahan saapumisen jälkeen, jos turvapaikanhakijalla on matkustusasiakirja hallussaan. Jos hänellä ei ole matkustusasiakirjaa, työoikeus alkaa ulkomaalaislain mukaan 6 kuukautta maahan saapumisen jälkeen.

Työnantajan tulee tarkistaa ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeus ennen työntekijän palkkaamista. Velvollisuuden laiminlyönnistä voi seurata sakkorangaistus. Myös palkkalaskelmat tulee antaa kaikilla työpaikoilla, joissa työntekijöille maksetaan palkkaa.

(Lähteenä Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje