Työhyvinvointi

Vuosi ilman internetiä – toimittaja Ilkka Karisto kirjoitti kirjan kokemuksistaan

Vuodenvaihde täyttyy uusista ideoista ja lupauksista. Moni tavoittelee parempaa elämää ja hakee elämänmuutosta. Tulisiko arkeen lisää aikaa, jos lopettaisi turhan somessa roikkumisen? Löytyisikö tyydyttävämpi elämä internetin ulkopuolelta?

| Teksti: Meri Nykänen | Kuva: Pixabay

Toimittaja Ilkka Karisto sai pari vuotta sitten idean poistua internetistä kokonaiseksi vuodeksi. Tästä ihmiskokeesta syntyi päiväkirjamainen teos Vuosi ilman nettiä. Karisto luopui netistä kokonaan: somesta, sään ja uutisten googlailusta, suoratoistopalveluista, sähköpostista, verkkopankista ja niin edelleen.

Pari ensimmäistä kuukautta Karisto fiilistelee, kuinka arjessa on enemmän aikaa lukemiselle, kuntosalille ja lasten kuuntelemiselle. Pelkkää auvoa ei kuitenkaan kestä tämän kauempaa. Puolisolle kasaantuu liikaa perheen yhteisiä asioita hoidettavaksi, pankissa jonottaminen hermostuttaa eikä tietosanakirjoista löydä aina uusinta tietoa. Töistä tulee määräaikainen vapautus, kun hommia on hankala hoitaa ilman nettiä.

Kirja laajenee käsittelemään internetin syntyä sekä valtaa ja muistuttaa, että Suomessakin on satojatuhansia ihmisiä, jotka elävät ilman nettiä. On siis mietittävä, voiko ihan kaikkia palveluita siirtää verkkoon.

Elämä ilman nettiä kuulostaa siihen tottuneelle hankalalta. Toisaalta kukapa ei kaipaisi lisää keskittymiskykyä ja aikaa arkeensa. Miten verkosta oppisi hyödyntämään vain sen parhaat puolet?

 

Ilkka Karisto: Vuosi ilman nettiä (WSOY 2021)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje