Lyhyet

Vuosittainen hammastarkastus voi ehkäistä verenpaineen kohoamista

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Vuosittain hammaslääkärillä käyvät sairastuvat korkeaan verenpaineeseen muita epätodennäköisemmin. Hammastarkastukset todennäköisesti ehkäisevät hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia, joka on yhdistetty verenpaineen kohoamiseen.

Tiedot käyvät ilmi ranskalaistutkimuksesta, jossa suun terveydestä ja korkeasta verenpaineesta kyseltiin 32 000:lta keskimäärin 45-vuotiaalta.

Osallistujia seurattiin keskimäärin kahdeksan vuotta, ja korkea verenpaine todettiin tuona aikana lähes kaksi kertaa todennäköisemmin potilailla, joiden hammasterveys oli huono ja jotka todennäköisesti sairastivat parodontiittia. Myös puuttuvat hampaat liittyivät korkean verenpaineen riskiin.

Verenpaineongelmat olivat tulosten valossa harvinaisimpia osallistujilla, jotka kävivät hammastarkastuksessa vuosittain. Heillä verenpaine kohosi 12 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muilla osallistujilla.

Parodontiitti ja huono suuterveys on yhdistetty korkeaan verenpaineeseen ennenkin. Todennäköisesti yhteys johtuu matala-asteisesta tulehduksesta, joka liittyy parodontiittiin.

Suomessa arviolta kahdella kolmesta yli 30-vuotiaasta on alkava tai pidemmälle ehtinyt parodontiitti. Sitä voi ehkäistä pesemällä hampaat kahdesti päivässä ja huolehtimalla suuhygieniasta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje