Työelämä

A+A-messut kokoaa työturvallisuuden ja työterveyden toimijat Düsseldorfiin

| Teksti: Kirsi Väisänen

Düsseldorfin A+A 2019 -messut paneutuvat työturvallisuuteen ja työterveyteen 5.–8. marraskuuta. Tänä vuonna tuotteitaan esittelee yli 2 000 näytteilleasettajaa yli kymmenessä messuhallissa. Edellisen kerran messuilla kävi noin 69 000 vierasta, 47 prosenttia heistä Saksan ulkopuolelta. Kyse on alan suurimmasta messutapahtumasta Euroopassa.

Messujen teemana ja tarkastelun kohteena on ihminen ja erityisesti henkilökohtainen suojaus ja työterveys. Myös yrityskohtainen turvallisuus on yksi pääteemoista.

Työn nopea muutos edellyttää muutoksia myös työn järjestelyssä

Tulevaisuudessa yhä useammat ihmiset tekevät työtä erilaisissa verkostoissa ja digitaalisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Myös tuotantoprosessit itseohjautuvat entistä omatoimisemmin ja sopeutuvat automaattisesti muuttuviin olosuhteisiin, kuten toimintahäiriöihin tai kysynnän vaihteluihin.

Työntekijöiden tavoitettavuusvaatimus kasvattaa psyykkisen rasituksen ja sairastumisen riskiä. Uudet teknologiat mahdollistavat myös yksittäisen työntekijän tiiviimmän valvonnan, mikä voi kuormittaa työntekijää.

A+A 2019 -messuilla esitellään tänä vuonna erityisesti ratkaisuja, jotka tarjoavat ratkaisuja työn murroksen tuomiin ongelmiin. Taustalla on ajatus siitä, että työn murros haastaa nykyiset työjärjestelyt.

Alan suurimmat messut Euroopassa

A+A-messut järjestetään kahden vuoden välein, ja niitä pidetään yleisesti työterveys- ja työsuojelualan ykkösmessuina Euroopassa. Kävijöiksi messut tavoittelee työsuojelu- ja turvallisuusvastaavia, luottamusmiehiä, HR-ihmisiä, alan erikoisliikkeiden edustajia ja teollisuuden hankintavastaavia, valvontaviranomaisia, työterveyslääkäreitä sekä pelastusalan ja poliisin työntekijöitä. Yhtenä kohderyhmänä ovat myös yritysten hallintoelimet sekä pk-yritysten omistajat.

Henkilösuojaimet ovat messujen pysyvä teema

Yleinen turvallisuustietoisuus on kasvussa, ja henkilösuojaimet kiinnostavat. Suojaimiin ja vaatteisiin liitettävät älyominaisuudet lisäävät niiden toiminnallisuutta ja kiinnostavat käyttäjiä. Kestävät tuotantotavat ja materiaalien ympäristöystävällisyys ovat kasvava trendi, kerrotaan messujen tiedotteessa.

Messut esittelevät suojainten ja suojavaatetuksen trendejä osastoilla ja muotinäytöksessä. Työvaate nähdään tänä päivänä osana yrityksen viestintää. Työvaatetuksen halutaan näyttävän hyvältä, ja niinpä vapaa-ajan vaatteiden tyyliä mukailevat vaatteet ja kengät viehättävät. Tietysti työvaatteen tulee täyttää myös sen toiminnalliset vaatimukset.

Katse yrityksen turvajärjestelyissä

A+A:n toisena keskeisenä aihepiirinä on yrityksen ja työn turvallisuus sekä yksittäisten työntekijän suojelu. Ennakoivat turvajärjestelyt minimoivat työntekijöihin kohdistuvia riskejä ja varmistavat laitteistojen ja rakennusten teknistä turvallisuutta. Tähän liittyen messujen aiheina ovat turvallinen varastointi, liikenneturva, säteilysuoja, rakennusten putoamissuojat ja ympäristönsuojelu yritystasolla.

Myös ennalta ehkäisevän palosuojelu, räjähdyssuojaus ja kattavan hätätilanteen hallinta ovat messuilla tarkastelussa.

Kolmantena työterveys ja sen onnistunut toteuttaminen

A+A:ssa on esillä ratkaisuja, jotka liittyvät akustiikkaan, valoon ja valaistukseen, sisäilmastoon, ergonomisiin työvälineisiin ja työpisteen suunnitteluun. Hyvinvoinnin tekijät – ravinto, liikunta ja lepo – ovat oikeutetusti messuilla käsiteltäviä aiheita, mutta myös esimerkiksi päihteiden käytön ehkäisyä pohditaan messuohjelmassa.

Tulevaisuutta ja alan neuvontaa

Messujen Highlight-reitti havainnollistaa työn tulevaisuutta. Reitillä esitellään uudenlaisia työjärjestelyjä. Ennakkoluulottomien konseptien tavoite on lisätä joustavuutta, vähentää riskejä ja optimoida kustannuksia. Esillä on muun muassa digitaalisia apuvälineitä tai innovatiivisia työpistemalleja.

Hallissa 10 toimii ei-kaupallisille näytteilleasettajille avoin kohtauspaikka, jossa Saksan työsuojelu- ja työterveysyhdistys tarjoaa neuvontaa. Edustettuina ovat myös julkiset tahot ja korkeakoulut ja yleishyödylliset järjestöt, jotka toimivat työsuojelun ja työterveyden hyväksi. Ne vastaavat kysymyksiin, jotka koskevat esimerkiksi lainsäädäntöä ja viranomaismääräyksiä, ammattitauteja, vaarallisia aineita, tapaturmavakuutusta, suojavarusteita, työterveydenhuoltoa ja kuntoutusta.

A+A-kongressi paneutuu alan tutkimukseen

Messujen oheisohjelmaan kuuluu myös 36. kerran järjestettävä A+A-kongressi, jota pidetään työsuojelun ykköstapahtumana Saksassa. Kongressissa teollisuuden, pk-yritysten sekä kaupan, julkisen hallinnon, politiikan ja tieteen edustajat kokoontuvat vaihtamaan tietoja alan uusista konsepteista ja haasteista.

Tähän CCD Congress Center Düsseldorfissa pidettävään kongressiin odotetaan yli 5 000 osallistujaa. Noin 40 esityssarjaa muodostaa foorumin, jossa paneudutaan ajankohtaisiin tutkimustuloksiin ja niiden käytännön sovelluksiin sekä käydään vuoropuhelua politiikan ja elinkeinon välillä.

 

Teksti: Kirsi Väisänen
Kuva: Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann

Kommentit

  1. Mekin ollaan käyty pari kertaa työturvallisuusmessuilla. On ollut mielenkiintoista huomata miten eri maiden välillä on erilaisia säädöksiä vaikka räjähdyssuojauksista. Ja se myös että siellä on noin monia eri alan edustajia.

  2. Kiitos kommentista! Tervetuloa myös kotimaiseen messutapahtumaan Tampereelle 8.–10.9. Myös TTT-lehti on näytteilleasettajana siellä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje