Voutilainen

Yleinen rauhattomuus, aikuisiän ADHD, on toistuva kansandiagnoosi juovalle alkoholistille, kirjoittaa Juha Voutilainen blogissaan.

Opastan työyhteisöjä tunnistamaan alkoholistin hänen käytöksensä muutoksista ja tarjoamaan tälle apua sairautensa hoitamiseen. Se on parasta, mitä työnantaja voi tehdä: tarjota apua. Hoitoon suostuttelu voi olla elämän kokoinen teko.

Muutamissa paikoissa toimeksiantaja on toistuvasti muistuttanut minua: ”Ethän Juha tule kertomaan, että The Party is Over. Bileet ovat ohi.” En, en puhu niin.

Puhun ainoastaan alkoholismi-sairaudesta, en alkoholin käytön muista seurauksista, kuten verenpaineen noususta, maksa-arvoista, haimatulehduksista ja tapaturmariskistä. Kaikki tietävät ne jo. Jos sillä tietoisuudella ratkaistaisiin alkoholiongelma, olisi se ratkaistu jo kauan sitten. Suomalaiset eivät ole tyhmiä.

Alkoholismi-sairauden oireet näkyvät ihmisen käytöksenä. Käytöksen muutosta seuraamalla – muistelemalla yhdessä entistä Pirkkoa kahden vuoden takaa – voi alkoholismi-sairauden tunnistaa. Muutokset eivät ole nopeita mutta näkyviä. Yleinen rauhattomuus, aikuisiän ADHD, on toistuva kansandiagnoosi juovalle alkoholistille. Aina on kiire, hyvä ei tunnu olevan missään.

Alkoholistin bileet kestävät sairauden edetessä päivä päivältä lyhemmän ajan.

Oma nousuhumalani oli lopussa arvioni mukaan kahdeksan minuuttia vuorokaudessa. Muu aika oli synkkyyttä ja ahdistusta.

Omat bileeni olivat ohi kevätalvella 2012. Alkoholi ei enää aiheuttanut mielihyvää. Niin käy kaikille juoville alkoholisteille.

Uudet, toiset juhlani alkoivat toukokuussa 2012 Naantalissa, kun ymmärsin olevani sairas. Periksiantoni oli totaalinen, olin hävinnyt taistelun. Vapautumisen tunne sytytti elämänilon.

Tapasin kesällä 2013 raittiin päihdepsykiatrin. Sanoin hänelle: ”Mielihyväkeskukseni eivät koskaan palaudu…”

Lääkäri keskeytti: ”Kyllä palautuvat.”

Hämmästyin: ”Onko mun sitten ihan pakko ruveta juomaan.”

”Ei, Juha, reseptorisi eivät kykene koskaan kohtuukäyttöön, mutta palautuvat kokemaan mielihyvää muista asioista.”

Vuonna 2014 aivojeni ja mieleni palautuminen jatkui. Ei sattumalta, olen tehnyt toipumiseni eteen määrätietoisesti töitä.

Sain keväällä 2014 suorastaan ihailevaa palautetta rehellisyydestä ja itsestäni ihmisenä. Tunsin oloni lievästi syntiseksi. En samaan aikaan osannut vastata oman coachini antamaan tehtävään kehua ja kiittää itseäni. Lupasin selvittää syyn.

Syy selvisi. Olin kohdannut perusteellisesti ongelmavyyhteni, mutta en ollut vielä etsinyt hyvää itsestäni. Sen aika oli kesällä 2014.

Hyväksyin itseni lopullisesti lokakuussa, mieltäni rajoittaneet mittasuhteet katosivat. Aivoni asettuivat perusasentoonsa: tehdasasetukset palautettu, käyttöjärjestelmä päivitetty.

Nyt käynnissä ovat juhlat, joita en ole ennen kokenut. Abiturientin virkeys ja energia, aikuisen miehen elämänkokemus. Elämä, ja työ, on luontevaa, vaivatonta ja tuotteliasta.

Ihminen, jolla ei ole alttiutta sairastua alkoholismi-sairauteen, kokee kohtuullisista alkoholimääristä mielihyvää, vapautumista koko elämänsä ajan. Juhlat ovat silloin vähän rennommat.

Toivotan hauskoja juomahetkiä teille, jotka voitte juomistanne hallita.

 

Juha Voutilainen on toipumisasiantuntija, raitis alkoholisti, koulutukseltaan KTM.

Juha Voutilaisen omat sivut: puutualkoholismiin.fi

 

Juha Voutilainen oli 31.1.2014 Ylen Aamu-tv:ssä puhumassa tipattomasta tammikuusta.

 

Teksti: Juha Voutilainen

Kuva: Anna Dammert

Kommentit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje