Hektinen työelämä. Työttömyyden uhka. Säästö- ja tulostavoitteet.

Julkisuuden työelämäkeskustelu tuntuu aina jonkun mielestä kurjalta, on kyse sitten palkankorotuksista tai talouteen liittyvistä lomautuksista tai irtisanomisista. Kuka on voittaja suomalaisessa työelämässä, jossa epävarmuus on ainut pysyvä toimija?

Työelämä saattaa aiheuttaa riittämättömyyttä, jota jotkut meistä pyrkivät sietämään päihteiden avulla.

Suomalaisella työpaikalla menee tutkimusten mukaan runsaat viisi vuotta, ennen kuin työntekoa haittaava päihteiden käyttö otetaan esille.

Teen ehkäisevää päihdetyötä työpaikoilla. Työni on auttaa henkilöstöhallinnon ihmisiä ja esihenkilöitä ottamaan puheeksi ongelmalliset päihteisiin liittyvät tilanteet.

Toki me kaikki tiedämme, että töihin ei saa tulla humalassa, mutta tavoite on, että työpaikalla kuka tahansa osaa ottaa puheeksi alkoholin, kun lähin työkaveri tulee humalassa töihin. Puheeksiottaja ei jää työpaikalla yksin, kun päihteet on huomioitu riittävällä tarkkuudella työsuojelun toimintaohjeissa.

Harvalla meistä on kokemusta päihteiden puheeksi ottamisesta, mutta päihteistä puhuminen ja ongelmien ratkaiseminen ei ole vain esihenkilöiden asia. Terve, turvallinen ja tuottava työpaikka on jokaisen työntekijän asia, ja säännötkin koskevat jokaista. Usein vain toivotaan, ettei ongelmia tule, ja jos tulee, niin puhallutetaan tai lähetetään huumetestiin, vaikka turvallisuutta lisäävät päihdeohjelman ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat kaikkea muuta kuin sanktioita.

 

Muutamia askelia kohti parempaa työelämän päihdekulttuuria:

1 Kun huoli työkaverista herää, ota asia rohkeasti puheeksi. Keskustele kunnioittavasti. Monet päihteiden käytön oireet, kuten väsymys, kireys, poissaolevuus voivat johtua myös arkielämän huolista. Aina ei ole kyse päihteistä, ja siksi avoin keskustelukulttuuri edistää ongelmiin ajoissa tarttumista.

2 Puhu työhön liittyvistä asioista. Kerro havaintosi. Keskustelu menee helposti väärään suuntaa, jos muistelet parin vuoden takaisia tapahtumia.

3 Sovi jatkosta. Jos yhteisen keskustelun lopputulos on, että työkaverisi tarvitsee tukea päihteiden käyttöön, ohjaa hänet työterveyshuoltoon tai sovi neuvottelu, johon työkaveri voi pyytää mukaan tukihenkilön (luottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu).

4 Ethän katso työkaveriasi keskustelun jälkeen syyttävästi. Luottamus synnyttää luottamusta. Jokainen meistä voi koska tahansa tarvita apua. Usein työntekijän taidot ja osaaminen pääsevät paremmin käyttöön, kun ongelmat on ratkaistu.

 

P.S. On tuskin tarpeen varoitella työntekijöitä ja työnantajia kesällä 2024 tehtyjen alkoholilain muutosten vaikutuksista työelämään. Jokainen, joka on joskus alkoholia juonut, tietää, että pitoisuuksiltaan vahvempien juomien nauttiminen lisää humalaa ja voi johtaa juomismäärien lisääntymiseen. Meistä Suomessa asuvista vain noin kaksitoista prosenttia ei ole viimeisen vuoden aikana juonut alkoholia.

 

Timo Nerkko on työelämäasiantuntija Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Kommentit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje