Lyhyet

Alkoholinkäytön lopettaminen saattaa hidastaa glaukoomaa

| Teksti: Kirsi Väisänen

Avokulmaglaukoomaan sairastuvien näkökyky voi säilyä parempana, jos he lopettavat alkoholinkäytön diagnoosin saatuaan. Myös sokeutumisen riski pienenee, korealaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu lähes 14 000:n hiljattain avokulmaglaukoomaan sairastuneen kymmenvuotisiin seurantatietoihin.

Seurannan alkaessa 88 prosenttia potilaista käytti alkoholia, mutta noin viidennes lopetti käytön heti diagnoosin saatuaan. Potilaat olivat keskimäärin 54-vuotiaita.

Näkökyvyn huomattava heikentyminen tai sokeutuminen oli seurannan aikana noin 40 prosenttia epätodennäköisempää, jos potilas oli lopettanut alkoholinkäytön glaukoomadiagnoosin jälkeen. Alkoholinkäyttöä jatkaneilla sekä kohtuukäyttö että suurempi kulutus liittyivät näkökyvyn huomattavaan heikentymiseen ja sokeutumiseen. Yhteys oli voimakkain potilailla, jotka joivat ainakin neljänä päivänä viikossa.

Eteläkorealaisten tulokset viittaavat alkoholinkäytön lopettamisen ja muiden elintapamuutosten ehkäisevän tai hidastavan glaukooman etenemistä, mutta tulokset olisi syytä varmistaa lisätutkimuksissa. Alkoholi voi suurentaa silmänpainetta, mikä on keskeinen glaukooman piirre, mutta alkoholinkäytön vähentämisen lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Glaukooma on hitaasti etenevä näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus, jota sairastaa noin 90 000 suomalaista. Valtaosa potilaista on yli 65-vuotiaita. Silmänpaineen alentaminen on ainoa tunnettu hoito glaukoomaan.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje