Lyhyet

Oluen ja siiderin juonti yhteydessä kivuliaaseen nivelsairauteen

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Paljon alkoholia käyttävät ja etenkin olutta ja siideriä suosivat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua kihtiin, tuore tutkimus osoittaa.

JAMA Network Open -lehden julkaisemat tulokset osoittavat alkoholia käyttävien sairastuvan todennäköisemmin kuin raittiiden, ja tuo riski myös suurenee mitä enemmän alkoholia käyttää.

Voimakkain yhteys koski olutta ja siideriä ja tämä havaittiin yhtä lailla miehillä ja naisilla.

Runsas alkoholin käyttö oli suurempi kihtiriski miehille, mutta tulosten valossa tämä voi johtua enemmän miesten juomavalinnoista kuin biologisista eroista. Tässä aineistossa miehet joivat enemmän olutta ja siideriä kuin naiset, mikä voi tutkijoiden mukaan selittää kihtiriskin sukupuolieroja.

Tutkimukseen osallistui 180 000 brittimiestä ja 220 000 naista. Osallistujat olivat keskimäärin 56-vuotiaita. Keskimäärin 13-vuotisen seurannan aikana heistä 8 600 sairastui kihtiin.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Sitä sairastaa noin 2–3 prosenttia aikuisista. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje