Lyhyet

Elämäntapa­remontti paransi diabetesta sairastavien työllisyyttä yhdysvaltalais­tutkimuksessa

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Intensiivinen elämäntaparemontti ja laihdutus voivat parantaa tyypin 2 diabetesta sairastavien keski-ikäisten työllisyyttä, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Yhteys on voimakkaampi potilailla, jotka eivät ole käyneet lukiota.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 3 000:ta keskimäärin 58-vuotiasta ylipainoista tai lihavaa tyypin 2 diabetesta sairastavaa, joista puolet satunnaistettiin tuettuun elämäntaparemonttiin. Tavoitteena oli pudottaa vähintään 7 prosenttia painosta.

Satunnaistamista seuraavien 15 vuoden aikana elämäntaparemonttiin osallistuneiden työllisyys havaittiin 4 prosenttia paremmaksi kuin verrokkien. Yhteys oli vielä voimakkaampi osallistujilla, jotka eivät olleet käyneet lukiota. Heidän työllisyytensä oli 7 prosenttia parempi kuin verrokkien, tulokset osoittivat.

Laihduttaminen ja elämäntaparemontti eivät vaikuttaneet työkyvyttömyyden todennäköisyyteen.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat intensiivisten elämäntapamuutosten paitsi parantavan keski-ikäisten tyypin 2 diabetesta sairastavien terveyttä myös auttavan heitä pysymään työelämässä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Diabetesta sairastaa yli 500 000 suomalaista, ja sen hoitokustannusten osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on noin 15 prosenttia.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje