Lyhyet

Fyysinen kuormitus valvontaan useilla aloilla

| Teksti: Kirsi Väisänen

Työsuojeluviranomainen käynnistää tammikuussa fyysisen kuormituksen hankkeen, joka kestää vuoteen 2023. Tavoitteena on ehkäistä työperäisiä tuki- ja liikuntaelinsairauksia, jotka ovat usein työkyvyttömyyden syynä. Ne syntyvät työssä joko pitkäkestoisen fyysisen rasituksen seurauksena tai yksittäisestä tapahtumasta, esimerkiksi epäonnistuneen noston seurauksena.

– Valvontatoimia kohdistetaan ensisijaisesti tukku- ja vähittäiskauppaan, sosiaali- ja terveysalalle, puunjalostusteollisuuteen, kuljetukseen, rakentamiseen ja maatalouteen, tarkastaja Eija Ukkola Pohjois-Suomen AVIn työsuojelun vastuualueelta kertoo.

Työnantaja on vastuussa työntekijän terveydestä ja turvallisuudesta. Hänen on tunnistettava ja poistettava työntekijän turvallisuudelle ja terveydelle aiheutuvat työn haitta- ja vaaratekijät. Jos työnantajan oma asiantuntemus ei riitä, tulee hänen käyttää apunaan esimerkiksi työterveyshuollon asiantuntijaa.

Terveydelle haitallinen fyysinen kuormitus liittyy tyypillisesti työtehtäviin, joissa siirretään ja nostetaan tavaroita, avustetaan tai nostetaan lapsia tai aikuisia, tehdään toisto- tai pakkotahtista työtä, ollaan pitkään paikoillaan tai työskennellään hankalissa työasennoissa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje