Lyhyet

Riskiryhmään kuuluvien turvallisuudesta tehtävä riskinarviointi

| Teksti: Kirsi Väisänen

Lounais-Suomen AVIn työsuojelun vastuualueen johtajan Riitta Sulamerin mukaan riskiryhmään kuuluminen ei tarkoita automaattisesti, etteikö tartuntariskin takia pystyisi työskentelemään.

Työnantaja on vastuussa työturvallisuudesta ja terveydestä työssä. On työnantajan velvollisuus hankkia tietoa vaarasta ja riskeistä, arvioida riski ja toteuttaa ennaltaehkäisevät toimet.

– Poikkeustilan varjolla ei voida jättää tekemättä riskinarviointia, vaan silloin se on erityisen tärkeää, muistuttaa Sulameri.

Arviointi tehdään olemassa olevan tiedon pohjalta, ja siinä on hyvä käyttää apuna työterveyshuollon asiantuntemusta.

– Ennaltaehkäisevien toimien riittävyyttä riskiryhmien osalta on hyvä arvioida yhdessä työterveyden asiantuntijoiden kanssa, Sulameri sanoo.

Tavanomaiset keinot ovat käytössä myös riskiryhmäläisten suojaamiseksi. Tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää tehostaa siivousta ja välttää kontakteja.

– Jos turvallisuutta ei voida parantaa etätyön avulla tai noudattamalla turvavälejä, otetaan käyttöön suojavälineet. Suojavälineiden käyttöön ja huoltoon tulee perehdyttää.

Tämänhetkisen tiedon mukaan vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä korkean iän lisäksi ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

Myös tupakoinnin, mukaan lukien sähkötupakoinnin, katsotaan lisäävän koronavirusinfektion riskiä terveydelle. THL:n mukaan 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi vuonna 2018. Tupakointi onkin perussairauksia yleisempi koronasairauden riskitekijä työikäisillä.

 

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tilaa TTT-lehti, saat lahjaksi käsidesin!

Katso lisätiedot ja tartu tarjoukseen.

Tilaamalla lehden tuet kotimaista työtä, tutkimusta ja journalismia.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje