Lyhyet

Kasvisten syönnin hyöty sydämelle saattaa olla luultua pienempi

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Runsas kasvisten syöminen ei välttämättä olekaan sellainen sydänoireiden ehkäisijä kuin on ajateltu. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella merkittävä osa kasvisten sydänhyödyistä saattaakin selittyä niitä paljon syövien muulla terveyskäyttäytymisellä sekä sosiaalisella ja taloudellisella asemalla.

Brittien tulokset perustuvat lähes 400 000 keskimäärin 56-vuotiaan 12-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana osallistujilla todettiin 18 000 sydänoiretta ja 4 400 menehtyi sydän- ja verisuonitautiin.

Analyysin perusteella runsaasti kasviksia ja etenkin kypsentämättömiä kasviksia syövät sairastuivat ja menehtyivät sydän- ja verisuonitautiin 11–15 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät vähiten kasviksia.

Tulokset kuitenkin muuttuivat merkittävästi, kun tutkijat huomioivat suuren joukon taustamuuttujia, kuten osallistujien taloudellisen ja sosiaalisen tilanteen, tupakoinnin ja muut elämäntavat. Nämä seikat selittivät 80–90 prosenttia kasviksiin liitetyistä sydänhyödyistä.

Brittien havainnot perustuvat suureen aineistoon, mutta huomattava on, että tiedot kasvisten käytöstä perustuivat kyselytutkimukseen, jollaiseen voi liittyä virhelähteitä. Nyt tarvittaisiin myös lisätutkimuksia, joissa huomioidaan eri kasvisten vaikutukset ja erilaiset kypsennystavat. Tuoreiden tulosten valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että kasviksia paljon nauttivat säästyvät sydänoireilta hieman muita todennäköisemmin, mutta vaikutus saattaa selittyä kasvisten lisäksi muilla seikoilla. Havainnot eivät kyseenalaista kasvispainotteisen ja monipuolisen ruokavalion muita terveysvaikutuksia.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje