Lyhyet

Kuljettajat rikkovat ajo- ja lepoaikoja usein

| Teksti: Sanna Alajoki

Työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan kuljetusalan yritykset rikkovat ajo- ja lepoaikoja edelleen usein. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen vuonna 2016 valvomista yrityksistä vain 11 prosenttia selvisi puhtain paperein ajo- ja lepoaikoihin kohdistuvasta tarkastuksesta.

Vakavimmat laiminlyönnit ilmoitettiin poliisille esitutkintaan. Vuonna 2016 ilmoituksia tehtiin 16, ja tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä niitä on tehty jo 13. Usein kyse on ollut siitä, että ajopiirturitietoja ei ollut säilytetty, jolloin todellisia ajo- ja lepoaikoja ei voida selvittää. Toinen yleinen syy ilmoitukseen oli se, että ajo- ja lepoajoissa oli räikeitä rikkeitä.

“Rikkomuksia tehneillä kuljettajilla vuorokautinen ajoaika on venynyt usein 12–20 tunnin tai jopa 30 tunnin pituiseksi. Kun vuorokautinen lepoaika jää useana perättäisenä päivänä 2–5 tuntiin, kuljettajan vireystila alkaa olla jo hyvin heikko kuljettamaan yli 60 tonnin painoista ajoneuvoyhdistelmää liikenneturvallisuutta vaarantamatta”, sanoo työsuojelutarkastaja Ari Pulli Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Ajo- ja lepoaikavalvonnan tavoitteena on työntekijöiden kuormittumisen ehkäisy, liikenneturvallisuuden varmistaminen ja harmaan talouden torjunta. Yritykset eivät saa saavuttaa taloudellista hyötyä tai kilpailuetua rikkomalla ajo- ja lepoaikasäädöksiä tai moottoriajoneuvon kuljettajien työaikasäädöksiä.

Vuonna 2016 Etelä-Suomen ajo- ja lepoaikavalvonnassa tarkastettiin yhteensä 97 000 kuljettajatyöpäivää 262 eri yrityksessä. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä tarkastettiin 38 000 kuljettajatyöpäivää 150 yrityksessä.

Ajo- ja lepoaika-asetuksen mukaan yrityksen on jäljennettävä ajo- ja lepoaikatiedot ajoneuvon digitaalisesta ajopiirturista kahden kuukauden välein. Tiedot on jäljennettävä ulkomailla olleesta ajoneuvosta ajoneuvon tultua Suomeen ja, kun ajoneuvo luovutetaan pois yrityksen omasta hallinnasta. Yrityksen on jäljennettävä kuljettajakortin ajo- ja lepoaikatiedot vähintään kolmen viikon välein niiltä viikoilta, joina kuljettaja on työssä.

Ajopiirturitiedot ja kuljettajakortista tallennetut tiedot on säilytettävä vuoden ajan.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje